Унгарският посланик в Букурещ беше привикан в Министерството на външните

...
Унгарският посланик в Букурещ беше привикан в Министерството на външните
Коментари Харесай

Расте напрежението между Румъния и Унгария: Букурещ привика посланика

Унгарският дипломат в Букурещ беше привикан в Министерството на външните работи на Румъния от посланик номер едно на страната Богдан Ауреску, написа Българска телеграфна агенция. Повод за това стана коментар, изработен от ръководителя на комисията по външна политика на Народното събрание в Будапеща Жолт Немет, който изиска на територията на Румъния да може да се развява знамето на секуите (наричани също секеи - подгрупа на унгарския народ, живееща най-вече в така наречен Секуйски край в Румъния.), съобщи Актуално.

" Секуйското знаме ще се вее върху фасадите на унгарските обществени институции, до момента в който румънската страна не разреши свободното му потребление на територията на Румъния! Хайде, секуи! Да отидем в Трансилвания! ", написа Жолт Немет в профила си във Facebook.

В прессъобщение Министерството на външните работи на Румъния напомня, че е законно право на лицата, принадлежащи към всичките 20 национални малцинства, да употребяват своите характерни знаци в персоналния и публичен живот, в границите на характерни културни и религиозни прояви. “Административно-териториалната власт в Румъния има право да откри свои лични знаци, които би трябвало да бъдат представителни за цялото население, живеещо в тази административно-териториална единица. В Румъния няма административно-териториална единица с името Секуйски край, затова няма право на избран формален знак ”, се споделя още в известието. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР