Унгарският парламент ще гласува днес законопроекта, известен като Стоп Сорос,

...
Унгарският парламент ще гласува днес законопроекта, известен като Стоп Сорос,
Коментари Харесай

Унгарският парламент ще гласува закона "Стоп Сорос", забраняващ да се помага на мигранти

Унгарският парламент ще гласоподава през днешния ден законопроекта, прочут като " Стоп Сорос ", с който се не разрешава всякаква помощ за мигранти в страната. Текстът бе измежду основните обещания преди изборите за парламент на 8 април, които още веднъж осигуриха болшинство на премиера Виктор Орбан и ръководещата партия " Фидес ".

Законопроектът ще даде на вътрешния министър власт да не разрешава неправителствени организации, подкрепящи миграцията и считани за риск за националната сигурност. Редица организации са мощно обезпокоени от обстоятелството, че всяка от тях, оказваща правна или друга помощ на мигранти, достигнали до границата, може да се окаже отвън закона. Управляващите упорстват, че оферират единствено " правна рамка ", а решенията за това коя организация е рискова и коя - не ще бъдат взимани от съда.

Ще бъде неразрешено оказване на помощ за претенденти за леговище - в това число подпомагане за попълване на формуляри, разпространение на информация за процедурата, а на доктрина даже даването на храна. Хора, оказващи помощ на мигранти или на групи, които реализират сходна активност, ще са застрашени от затвор. Ще бъде невероятно за мигранти, минали през страна, считана за сигурна при идването си, да желаят леговище в Унгария.

Преди специалистите

Законът е част от акцията, която унгарското държавно управление води против американския финансист Джордж Сорос, който Орбан и " Фидес " считат за " опасност " за страната. Неформално медиите започнаха да го назовават " Стоп Сорос " поради връзката с акцията, само че с времето този термин бе усвоен и от унгарското държавно управление.

Унгарският външен министър Петер Сиярто разгласи, че гласуването в закона ще се състои, без да се чака оценката на Венецианската комисия на Съвета на Европа. Становището на специалистите от комисията не се чака преди петък.

" Да, ще има гласоподаване на следващия ден и парламентарната ни група ще гласоподава в поддръжка, " сподели той на конференция в Стокхолм, съобщи " Ройтерс ".

Реакциите

Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации подлага на критика закона, като предизвести, че в случай че бъде прокаран, ще лиши от " жизненоважни помощи и услуги " хора, принудени да бягат от домовете си, и " в допълнение ще възпламени напрегнатия обществен дискурс и разрастващите се ксенофобски настройки. " Неправителствената организация " Хюмън райтс уоч " пък изиска " Фидес да бъде изгонена от Европейската национална партия (ЕНП).

Последната към този момент е упорствала, че в държанието на Орбан има " червени линии ", само че на собствен ред беше застрашена от него, че може да " превземе партията от вътрешната страна ", като сътвори " антиимигрантска европейска партия " преди изборите за европарламент през май.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР