Унгарският парламент прие декларация, с която отхвърля ратифицирането на Истанбулската

...
Унгарският парламент прие декларация, с която отхвърля ратифицирането на Истанбулската
Коментари Харесай

Унгарските депутати отхвърлиха Истанбулската конвенция

Унгарският парламент одобри декларация, с която отхвърля утвърждението на Истанбулската спогодба срещу насилието над дами и приканва държавното управление да лобира против нея в Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА и Агенция Франс Прес.

Декларацията беше призната със 115 гласа "за ", 35 "против " и три "въздържали се ". Опозицията гласоподава срещу декларацията, а по време на гласуването дамите депутати издигнаха табели с цитати от сексистки и женомразки изявления от техни сътрудници мъже на предходни съвещания на Народното събрание.

Правителството на премиера Виктор Орбан подписа конвенцията през 2014 година, само че не я беше утвърдило. То също така се притеснява, че одобрение на документа би го задължило да дава леговище на бежанци, които са преследвани в своите страни поради своята джендърска еднаквост или полова ориентировка. След връщането си на власт преди 10 години Виктор Орбан прокара регистриране в конституцията на брака като съюз само сред един мъж и една жена, а през 2018 година извади от листата за упълномощени дипломи в Унгария джендър проучванията.

Екологичен потенциал зове за приемане на Истанбулската спогодба

В признатата през днешния ден декларация държавното управление декларира, че "има правото да пази своята страна, просвета, закони, обичаи и национални полезности и показва, че съществени детайли от конвенцията, като отбраната на децата и битката с насилието над дамите към този момент са включени в унгарското законодателство.

Истанбулската спогодба е подписана, само че не и утвърдена, от шест членки на Европейски Съюз: Унгария, България, Латвия, Литва, Словакия и Чехия. Англия я е подписала, само че без да я ратифицира, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР