Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че посланикът

...
Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че посланикът
Коментари Харесай

Сиярто: Посолството на САЩ няма право да критикува моите посещения в Москва

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто съобщи, че посланикът на Съединени американски щати Дейвид Пресман няма право да го подлага на критика за визитите в Русия, защото те са направени в полза на Унгария. Това изказване Сиярто направи в Будапеща в отговор на въпроси на публицисти в понеделник, 21 ноември.

" Тъй като работя като маджарски външен министър, мога да се занимавам единствено с унгарските национални ползи. Разбирам, че посланикът на Съединени американски щати има поради американските ползи, само че аз имам поради унгарските ползи. Ето за какво считам, че би било вярно, в случай че, изхождайки от взаимното си почитание, не разясняваме стъпките си. Обикновено не разясня пътуванията на външния министър на Съединени американски щати и сигурно чакам същото и от посланика на Съединени американски щати, с цел да не разяснява унгарската политика по този метод ", сподели Сиярто.

Външният министър добави, че националният интерес на страната му е да подсигурява енергийната сигурност в дълготраен проект.

" Досега не е имало американско предложение за това по какъв начин тази енергийна сигурност може да бъде действително построена, тъй че мисля, че освен от политическа позиция, само че и от позиция на заслугите по този въпрос, американският дипломат няма право да подлага на критика унгарските решения, които са взети въз основа на националния интерес на Унгария ", сподели Сиярто.

По-рано, на 13 октомври, по време на визитата си в Москва на интернационалния конгрес " Руска енергийна седмица " Петер Сиярто изясни визитата си в Русия с нуждата от поддържане на контакти. След това той означи, че Унгария е заинтригувана от създаване на енергийно съдействие с Русия и няма да се съгласи на наказания, които биха засегнали енергийните доставки за страната.

На 10 октомври Сиярто подсети на опозиционните политици и публицисти, които подлагаха на критика срещата му с съветския външен министър Сергей Лавров по време на Общото заседание на Организация на обединените нации, че техните жилища, за разлика от домовете на останалите европейци, ще бъдат топли. Той добави, че срещата им с Лавров е била нужна за реализиране на съглашения за доставките на газ. Унгарският министър на външните работи акцентира, че съветската компания " Газпром " доставя на Унгария " всичко, което е дала обещание ".

По-рано, на 23 септември, унгарският външен министър уточни вредата, която антируските наказания нанасят на Европа. Според унгарския министър вследствие на рестриктивните мерки против Русия инфлацията в Европейски Съюз се е повишила внезапно, цените на силата са станали прекалено високи, а цената на стоките и продуктите е скочила.

Западните страни ускориха санкционния напън върху Москва на фона на специфичната интервенция за отбрана на Донбас, която беше стартирана от съветския президент на 24 февруари. Това обаче към този момент докара до стопански проблеми в Европа, като цените на горивата и питателните артикули внезапно се покачиха.

Източник " Гласове "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР