Унгарският кандидат за еврокомисар Оливер Вархей не успя да убеди

...
Унгарският кандидат за еврокомисар Оливер Вархей не успя да убеди
Коментари Харесай

Евродепутатите ще питат и писмено унгарския кандидат за ЕК, не го одобряват засега

Унгарският претендент за еврокомисар Оливер Вархей не съумя да убеди през днешния ден евродепутатите от комисията по външни работи, че е подобаващ за ресора „ Добрсъседство и разширение “ в идната Комисия. Той ще би трябвало да отговори на спомагателни писмени въпроси, съобщи АFP, представена от БНР.
Оливер Вархей настоя на чуването си през днешния ден, че няма да следва линията на унгарския министър председател националист Виктор Орбан, в опит да успокои безпокойството в Брюксел от връзките на Будапеща с Русия и Турция.
Вархей, дипломат на Унгария в Европейски Съюз, съобщи, че ще работи без значение, в случай че бъде утвърден за комисар, само че това не бе задоволително.
Той акцентира, че желал началото на договаряния за участие със Северна Македония и Албания да бъде утвърдено преди срещата Европейски Съюз – Западни Балкани в Загреб идващия май, размахвайки пръст на френския президент Еманюел Макрон, който блокира вземането на решение предишния месец.
Очаква се координатори на Екологичен потенциал да се съберат в понеделник да дадат оценка на кандидатурата на унгарския посланик.
Освен Вархей през днешния ден в Европарламента бяха изслушани и претендентите на Румъния и Франция за идната Европейска комисия – Адина-Йоана Вълян (ресор „ Транспорт “) и Тиери Бретон („ Индустриална политика, вътрешен пазар, осведомителни технологии, защита и Космос “).
Според източници от Екологичен потенциал, депутатите няма да съумеят да се произнесат през днешния ден и по техните две кандидатури.
Румънският претендент Адина Валян през днешния ден не се е показала безапелационно, настояват евродепутатите от групата на Зелените.
Бретон се наложи още веднъж да прецизира пред евродепутатите през днешния ден своето финансово положение, откакто в последните дни незабавно продаде дяловете си в сдружения и напусна управата на няколко организации.
Дотук се стигна, откакто Екологичен потенциал отхвърли предходните претенденти на Будапеща, Букурещ и Париж.
Европейски специалисти обявиха пред БНР, че съгласно тях има наклонност Европейският парламент да натъртва главно на аргумента на силата, която има, да блокира Европейската комисия. Има детайл на леко възмездие на Екологичен потенциал към страните – членки, който основава вътрешно институционална неустановеност, а това е контрапродуктивно.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР