Унгарските разузнавателни служби са помогнали на бившия македонски премиер Никола

...
Унгарските разузнавателни служби са помогнали на бившия македонски премиер Никола
Коментари Харесай

Политико: Унгарското разузнаване помогнало на Груевски да избяга

Унгарските разследващи служби са помогнали на някогашния македонски министър председател Никола Груевски да избяга от страната, оповестяват от уеб страницата " Политико ", базирайки се на два обособени източника, проверяващи бягството на наказания в Македония някогашен министър-председател.

Властите в Унгария признаха, че техни дипломати са помогнали на Груевски при превозването му до Будапеща. Те обаче са отказали на създателя на обявата в " Политико " да отговорят на въпроса за " ролята на унгарските разследващи служби ".

Министър-председателят Виктор Орбан, дълготраен съдружник на Груевски, обществено отбрани решението да бъде обещано политическо леговище на някогашния министър председател, аргументирайки се с това, което той разказва като „ комплицирани политически битки и игри “ в Македония.

Държавният департамент на Съединени американски щати изрази угриженост и безпокойствие по отношение на бягството на Груевски от правораздаването, в подтекста на подаденото от Македония публично искане за изгонване.

БГНЕС напомня, че Груевски избяга от Македония на 11-ти ноември. На 20-ти ноември той получи политическо леговище в Будапеща. Унгарските опозиционни партии настояват, че някогашният македонски министър председател няма право на политическо леговище в страната. Опозиционните обединения в Будапеща се договориха за общи дейности против държавното управление на премиера Виктор Орбан. Според опозицията " управляващите са нарушили законодателството при даването на леговище на Груевски, тъй като той не извършва съществени условия за приемането на този статут ".

Властите в Македония желаеха Груевски да бъде екстрадиран. Премиерът Зоран Заев на няколко пъти акцентира, че " Груевски ще бъде върнат в страната и ще изтърпи наказването си ". /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР