Унгарските националисти подеха инициатива за уеднаквяване на минималните доходи на

...
Унгарските националисти подеха инициатива за уеднаквяване на минималните доходи на
Коментари Харесай

Унгарски националисти събират подписи в Хасково за обща минимална заплата в ЕС

Унгарските националисти подеха самодейност за уеднаквяване на минималните приходи на жителите от всички страни в Европейския съюз. Основната опозиционна партия в Унгария „ Йоббик “ или „ Движение за по-добра Унгария “ има поддръжка и от Българската национално-радикална партия, заяви haskovo.net.

Идеята за настояванията и механизма, по който считат да придвижат самодейността напред, оповестиха в Хасково ръководителят на БНРП Димитър Николов, регионалният координатор за Хасково Георги Майоров и представителят на „ Йоббик “ за Балканите Тамаш Секереш.

Основната цел на самодейността е да се задействат европейските законодателни органи за използването на ограничения, с цел да няма пропасти сред минималните приходи, които получават жителите на една или друга от страните членки, а във всички те да са идентични.

„ В момента цените на стоките са съвсем идентични в страните от Еврозоната, само че приходите на хората в западните и някогашните соцдържави са в голям диапазон. Заради другата покупателна дарба на популацията има и разлика в качеството на продуктите, което е по-ниско в постсоциалистическите страни.

Това на процедура значи, че съюзът на цените е сбъднат, само че в този момент би трябвало да бъде сбъднат и рентабилен съюз “, разяснява представителят на „ Йоббик “. Огромното разграничение в приходите, което е първоизточникът за сериозната миграция на младежите от Източна към Западна Европа, е сериозен проблем във всички страни от някогашния Източен блок, считат в „ Йоббик “.

„ Ако 1,5 млн. високообразовани млади унгарци не живеят в Унгария, а са мигрирали поради високи приходи в западни страни, то този проблем ние го считаме за народен въпрос, тъй като става дума за най-активните ни младежи “, уточни Тамаш Секереш.

По думите му даже самодейността да реализира задачата си - законови промени, процесът на доходния съюз едва ли ще бъде реализиран в границите на година-две, а ще би трябвало най-малко десетилетие. Как ще се случи тъкмо схемата на доходното наваксване на по-бедните страни и уеднаквяването на заплатите, унгарският националист изясни образно със схемата, приложена в някогашната Германска демократична република.

Солидна стъпка би трябвало да е и ограничението на корупцията по високите етажи на властта, проблем, който е не по-малко важен, както за България, по този начин и за Унгария, уточни Секереш.

Тамаш Секереш разясни, че концепцията е тръгнала през март на Конференция в Будапеща, на която са взели участие седем страни - Унгария, Естония, Латвия, Полша, Харватска, Румъния и България. През май същите тези страни са подкрепили и самодейността, а към нея се е включила и Словения. Така едно от условието, с цел да се задейства механизма на основаване на Европейски наставления за уеднаквяването на най-малък приход в Евросъюза - самодейността да е подкрепена от най-малко седем страни, към този момент е изпълнено.

Необходимо е обаче настояването за законодателна смяна в тези страни да бъде подкрепено с подписи на жителите й. Във всяка от страните, подхванали самодейността, би трябвало да бъде изпълнена квота на подписите, която е съобразена с броя на евродепутатите й. Така да вземем за пример за България и Унгария, нужните подписа са почти по 13 хиляди, разясни Секереш. Подписка към този момент има и в Хасково, към този момент единствено в офиса на БНРП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР