Унгарски съд осъди на по 25 години затвор трима българи

Унгарски съд осъди на по 25 години затвор трима българи ...

Българи бяха осъдени на по 25 години затвор в Унгария.


Унгарски съд осъди на по 25 години затвор трима българи и афганистанец за "камиона убиец", в който преди три години бяха открити 71 мъртви бежанци. Общо 14 души са обвиняемите за трафик, като повечето са българи.

Жертвите са от Сирия, Ирак и Афганистан. Телата им бяха открити в херметически затворения камион на магистрала в Австрия. Според разследващите, бежанците са починали на унгарска територия, за това процесът се води в Унгария.

Обвиненията срещу четиримата бе за предумишлено убийство през август 2015 година. Главният прокурор Габор Шмид поиска доживотни присъди за четирима от 14-те обвинени. Според него трима би трябвало да получат най-тежкото наказание според унгарското законодателство - доживотно лишаване от свобода без право на амнистия.

Това са 31-годишният афганистанец Самсур Лаху, смятан за лидер на бандата, както и двама български граждани - 31-годишният му най-близък сътрудник и 27-годишният шофьор на камиона в злополучния ден. За друг български гражданин на 40 години бе поискана 40-годишна присъда, но с възможност тя да бъде намалена след време.

За останалите - повечето от които също граждани на България - обвинението поиска до 16 години затвор. Трима от обвинените, сред които има и ливански гражданин, още се издирват и бяха осъдени задочно, предаде "Дневник".

Бандата е била базирана в Будапеща и е използвала над 15 превозни средства, за да прехвърли в рамките на няколко месеца над 1100 души от Гърция до Австрия срещу такса от средно 1500 евро на човек.

Източник: fakti.bg