Унгарски съд осъди днес трима българи и афганистанец от банда

...
Унгарски съд осъди днес трима българи и афганистанец от банда
Коментари Харесай

По 25 години затвор за българите – убийци на бежанци

Унгарски съд осъди през днешния ден трима българи и афганистанец от тайфа за трафик на хора на по 25 години затвор за това, че са предизвикали гибелта на 71 мъже, дами и деца в хладилен камион през 2015 година, след което изоставили транспортното средство с труповете на бежанците край австрийска автомагистрала.

Десетимата останали подсъдими от България, Афганистан и Ливан, трима от които са съдени задочно, тъй като се укриват, получиха сред 3 и 12 години затвор за трансграничен трафик на хора.

Край Виена откриха камион с десетки задушени бежанци

7 българи на съд за гибелта на 71 бежанци в Унгария

Присъдата е на първа правосъдна инстанция и предстои на обжалване и митинг от прокуратурата. Прокурорът Габор Шмид беше изискал доживотни присъди без право на подмяна за трима от подсъдимите - 31-годишният афганистанец Самсур Лаху, водач на групата, един от помощниците му и водачът на камиона - и двамата българи. Доживотен затвор беше пожелан и за трети българин от групата. Четиримата подсъдими, упрекнати в ликвидиране, бяха въведени в залата с белезници от въоръжени служители на реда с маски.

Съдия Янош Яди сподели пред препълнената правосъдна зала, че водачът на проведената незаконна група е приет за "виновен в съучастничество в ликвидиране ". Телата на 59 мъже, 8 дами и 4 деца от Сирия, Ирак и Афганистан бяха открити в изоставения в Австрия камион на 26 август 2015 година

Камионът е взел бежанците от Сърбия, покрай границата с Унгария. Час и половина след началото на пътуването, ниското равнище на О2 към този момент затруднявало дишането на хората и е предизвикало главоболие и те почнали да крещят и да блъскат по стените на камиона, уточни държавното обвиняване. Хората били натъпкани в помещение от 14 кв. метра с по-малко от 30 кубични метра въздуш за дишане. Три часа след началото на пътуването в камиона надали е имало живи. Към този миг камионът още не е бил минал австрийската граница. Затова, въпреки жертвите да са открити в Австрия, правосъдният развой се организира в Унгария.

Смъртта на имигрантите шокира Европа, като това е най-тежкият случай с бежанци на нейна територия.

Прокуратурата показа записи на телефонни диалози на трафикантите с началника им Лаху, в които те му споделят, че хората в камиона се задушават. Афганистанецът обаче подрежда камионът да не стопира, да не пускат бежанците да излязат и "ако умрат, да оставят камиона в гора в Германия ".

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР