Унгарски представител е допуснал умишлено вчера ярко нарушение на правилата

...
Унгарски представител е допуснал умишлено вчера ярко нарушение на правилата
Коментари Харесай

Унгарски представител възмути колегите си като наруши правилата на среща на ЕС

Унгарски представител е позволил съзнателно през вчерашния ден блестящо нарушаване на разпоредбите в закритата част на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси. Това потвърдиха след края на съвещанието от финландското председателство на Съвета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Унгарският държавен секретар Золтан Ковач е правил мнения в " Туитър ", до момента в който европейските министри изслушват при закрити врата доводите на унгарското държавно управление в процедурата по член 7 против Будапеща за непрекъсната опасност за върховенството на закона. Финландският министър Тути Тупурайнен, председателствала съвещанието, заяви пред публицисти, че е поискала писмени пояснения.

По нейните думи обсъжданият въпрос е бил задоволително сензитивен, а разпоредбите плануват чуването да премине в закрито съвещание. Вместо да се съобрази с условията, Ковач е поместил в " Туитър " мнения, възприемани като антисемитски поради обвързването от него на проблемите на Унгария с връзките на финансиста Джордж Сорос. За да поддържа мисълта си, Ковач е поместил и фотоси на Сорос с двама еврокомисари, виновни за върховенството на закона.

Някои от сътрудниците бяха потресени, всички сме доста разочаровани, уточни Тупурайнен. По нейните думи чуването на Унгария за повторно от септември насам не е съд или гонене, а опция Будапеща да изясни своите дейности. Стараем се да водим конструктивен диалог, при взаимно почитание, само че доста уверено и приканвам идващото хърватско председателство да продължи в същия дух, добави тя.

Общите полезности не са въпрос на морални схващания, а обстоятелства - залегнали са в контракта за Европейски Съюз, уточни Тупурайнен. По нейните думи вчерашният диалог с Унгария е бил доста почтен.

Тупурайнен означи, че финландското председателство е планувало опцията отсега нататък върховенството на закона да бъде обвързано с обезпечаването на средствата от бюджета на Европейски Съюз, както предложи Европейската комисия. Предстои по-късно тази седмица Европейският съвет да вземе отношение по тази опция, само че с цел да бъде въведен подобен метод, ще се изисква единодушието на държавните и държавните ръководители.

Миналата година Европейският парламент задейства наказателна процедура против Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в Европейски Съюз. Процедурата по член 7 (повече за нея четете тук) се употребява извънредно рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 година против Полша по самодейност на Европейската комисия. За да се стигне до тежката глоба обаче е належащо единогласие на страните членки, а Полша и Унгария си дадоха обещание взаимно да се пазят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР