Унгарски археолози обясниха загадката с мумифицираната ръка на бебе, оцветена

...
Унгарски археолози обясниха загадката с мумифицираната ръка на бебе, оцветена
Коментари Харесай

Разгадаха мистерия с мумифицирана ръка на бебе, погребано преди два века

Унгарски археолози обясниха загадката с мумифицираната ръка на бебе, оцветена в зелен цвят, открита в средновековно гробище на изток от град Кечкемет, заяви Сайънс алърт.

Новороденото е заровено с медна монета , сложена в дланта му. Тя трябвало да му помогне да премине в отвъдния свят.
 Преглед на изображението в Twitter
Химическият разбор на останките на бебето демонстрира, че наличието на мед в тях надвишава 500 пъти нормата. При контакт на медта с костите те се окисляват, което води до поява на зелени петна. Медта има антибактериални свойства , което може да е способствало запазването на ръката.

Археолозите са намерили останките на още едно новородено, което също е било заровено с монета в ръка, само че при него няма мумификация . Това демонстрира, че металът рядко провокира подобен резултат.
 Преглед на изображението в Twitter
Издъхналите новородени през Средновековието , които не били кръстени, били увивани в плат, слагани в гърне или дребна дървена кутия и погребвани в изоставените гробища наоколо до средновековните църкви. Понякога в дланта им била поставяна монета, която да облекчи пътуването им към отвъдното.

Повечето от останките в гробището край град Кечкемет са от интервала сред 1200 и 1600 година Монетата, сложена в мумифицираната ръка на новороденото, обаче не е изсечена преди 1858 година, което отпраща към друга ера.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР