Унгарската управляваща партия „Фидес“ може да излезе от Европейската народна

...
Унгарската управляваща партия „Фидес“ може да излезе от Европейската народна
Коментари Харесай

Орбан: Дали Туск може да спре завоя на ляво на ЕНП

Унгарската ръководеща партия „ Фидес “ може да излезе от Европейската национална партия поради разнопосчните сигнали, които получава след изключването си, заяви министър председателят на Унгария Виктор Орбан, представен от Reuters.

ЕНП замрази участието на „ Фидес “ през март поради антиимиграционните акции на Орбан и, както показват от еврогрупата, „ ерозията на върховенството на закона, свободата на пресата и правата на малцинствата “ под негово ръководство. Унгарската ръководеща партия не получи покана за двудневната среща на върха на европейските дясноцентристи в Хърватия тази седмица.

ЕНП съобщи, че ще изпрати група „ мъдреци “, които да проучат изискванията в Унгария и да решат дали да задържат „ Фидес “ в редиците си, развой, който новият ръководител на ЕНП Доналд Туск чака да завърши до края на януари.

През януари ще се реши ориста на партията на Орбан в ЕНП

Орбан обаче бе безапелационен в изявлението си пред публичното радио в Унгария в петък: „ Запазваме участието си спряно. Чакаме ЕНП да обясни какви са възгледите и проектите й и тогава ще решаваме “, съобщи той.

„ Въпросът е дали новият ръководител (на ЕНП) може да спре завоя на ляво. Ако може, тогава имаме общо бъдеще. А в случай че не, тогава ще би трябвало да изградим друга политическа общественост “, изясни той.

Избраха Доналд Туск за ръководител на ЕНП

В тирада пред конгреса на ЕНП в Загреб, Туск не назова Орбан, само че даде да се разбере, че главната консервативна партийна група няма да се промени, с цел да приюти десния популизъм.

„ Трябва да сложим точка на това “, съобщи актуалният ръководител на Европейския съвет. „ В политическата битка истината и приличието не са изцяло безпомощни пред подправените вести, операциите и омразата “.

„ Няма да жертваме полезности, като гражданските права, върховенството на закона и приличието в обществения живот на олтара на сигурността и реда “, съобщи Туск. „ Който не може да го одобри, в действителност се слага отвън нашето (ЕНП) семейство “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР