Унгарската полиция използва сълзотворен газ в четвъртък вечерта в центъра

...
Унгарската полиция използва сълзотворен газ в четвъртък вечерта в центъра
Коментари Харесай

Протестиращи опитаха да нахлуят в унгарския парламент

Унгарската полиция употребява сълзотворен газ в четвъртък вечерта в центъра на Будапеща, с цел да възпре нападателни протестиращи, които се пробваха да влязат в постройката на унгарския парламент. Ескалацията на напрежението стартира след офанзива на маскирани младежи, които започнаха да хвърлят бутилки и димкии против полицейските кордони. Това оповестиха от MTI.
По улиците в столицата бяха изведени полицейски и специфични войски, доста пътища бяха блокирани.
Около 3000 стачкуващи се събраха пред Народното събрание, а след това блокираха придвижването по един от мостовете над река Дунав, възобновявайки демонстрациите от сряда против ново законодателство - за нов трудов кодекс и за нововъведения в правосъдната система, които биха освободили държавното управление от самостоятелния надзор от страна на съдилищата, съобщи Ройтерс.
Управляващата дясна популистка партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан прокара и двата закона на фона на митинги на опозицията в Народното събрание и на улични митинги. Това провокира всеобщо отвращение измежду унгарските младежи, които излязоха по улиците с мирни митинги. За злощастие някои маскирани деятели се пробваха да предизвикат полицията.
"Недоволството ни докара тук. Едното е въпросът със съдилищата - идната фаза от бетонирането на властта им, а другото - шамарът в лицето на трудовите хора ", сподели 65-годишният Тамаш Сабо, развяващ унгарското знаме.
Протестиращите бяха възмутени най-много от трудовите регулации, които разрешават на работодателите да изискват от служащите и чиновниците си до 400 часа ексклузивен труд годишно. Правозащитни организации пък споделят, че новият закон за административните съдилища може да доведат до политическа интервенция в работата на правораздаването.
Протестите се състояха, до момента в който Орбан е в Брюксел за среща на върха на Европейския съюз, на която ще бъдат разисквани въпроси като Брекзита, еврозоната, миграцията и Русия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР