Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу тийнейджъри и задържа петима

...
Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу тийнейджъри и задържа петима
Коментари Харесай

Сълзотворен газ срещу ученици, протестиращи за учителите си в Будапеща

Унгарската полиция употребява сълзотворен газ против младежи и задържа петима души на протест пред офисите на премиера Виктор Орбан в сряда след митинг против нов закон, който отстранява статута на учителите като държавни чиновници.

Полицейската акция беше предшествана от многохиляден протест в центъра на Будапеща против законодателството, което би нараснало доста натоварването на учителите. Протестът беше следващият от поредицата демонстрации през последната година за по-добри условия на труд на учителите.

 Унгарците уголемяват митингите за заплатите на учителите Унгарците уголемяват митингите за заплатите на учителите

Полицията сподели, че решението да се употребява сълзотворен газ против протестиращите е било провокирано от отцепническа група участници в следобедния протест, които разрушили барикади към близката строителна площадка и замервали служителите на реда.

Кореспондент на Ройтерс на място сподели, че полицейски чиновници преглеждат фрагменти от случая, с цел да разпознават протестиращите, обвинени в непозволени дейности.

Почти 5000 учители към този момент оповестиха, че ще изоставен специалността си, в случай че така наречен " Закон за статута " влезе в действие, само че държавното управление на Орбан продължава с промените, които биха лишили учителите от част от тяхната сигурност.

През миналата година учителите демонстрираха и стачкуваха за по-високи заплати, защото инфлацията в Унгария - над 25%, подкопава приходите, които към този момент са под междинните за страната и предпоследни измежду страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване съгласно данни от 2021 година

Много критици назовават оферти закон " Закон за отмъщението ", възприеман като наказване за дългогодишната опозиция на учителите.

 Полицията се намеси да разпръсне протестиращите, когато те взеха решение да се приближат към офисите на премиера
© Reuters

Полицията се намеси да разпръсне протестиращите, когато те взеха решение да се приближат към офисите на премиера

" Аз съм напълно срещу този закон, който неслучайно се назовава " закон за отмъщението " в обществения дискурс ", сподели Каталин Торли, една от най-острите критици на просветителната политика на Орбан.

" Това е отговор на вълната от митинги, следени през последната година... които разкриха тежките проблеми на системата на публичното обучение. "

Правителството твърди, че новото законодателство има за цел да усъвършенства качеството на образованието.

Според предходния вид на плана държанието и връзката на учителите щеше да се следи с механически средства. Въпреки че държавното управление даде обещание да отстрани тази и други разпореждания, договарянията сред държавното управление и синдикатите към момента не престават.

Ако законът бъде признат в настоящия си тип, от 1 юни оптималното на ден работно време на учителите ще се усили от 8 на 12 часа, седмичното работно време от 40 на 48 часа, а броят на заместванията от 30 на 80 часа годишно.

Унгария е изправена пред възходящ дефицит на учители основно заради ниските заплати и непредсказуемостта на регулаторната среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР