Унгарската OTP Bank обяви, че успешно е приключила сделката по

...
Унгарската OTP Bank обяви, че успешно е приключила сделката по
Коментари Харесай

Банка ДСК официално придоби Сосиете Женерал Експресбанк


Унгарската OTP Bank разгласи, че сполучливо е завършила договорката по придобиването на на 99.74% акционерно присъединяване в " Сосиете Женерал Експресбанк " в България. На 15 януари е завършила финансовата договорка по придобиването. OTP Bank осъществя договорката посредством дъщерната си " Банка ДСК ". Със договорката, която е сериозна инвестиция, потвърждаваме дълготрайния си интерес към българския банков пазар.

Планираме да продължим да растем и да се утвърдим като един от най-големите снабдители на финансови услуги в България ", съобщи основният изпълнителен шеф на OTP Bank Шандор Чани. Той добави, че досегашния началник на Банка ДСК Виолина Маринова ще продължи да бъде отпред на екипа на двете сливащи се банки и ще разчита на нейния професионализъм. Новото име на банката ще бъде Експресбанк. Планира се сливането да завърши през идната година, стана ясно през днешния ден.

Реалното придобиване е важен миг освен за Банка ДСК, а и за целия банков пазар у нас. То ще ни даде повече благоприятни условия за нововъведения, в това число и за клонова мрежа и нови артикули. Поемам ангажимент да осигурим равномерен развой на интеграция и ще уведомяваме клиентите си за всеки основен стадий от сливането на двете банки, съобщи Виолина Маринова, ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на Банка ДСК.

От OTP не оповестиха публично цената на договорката, само че от обяснението им стана ясно, че тя е към 600 млн. евро. Именно с тази сума бе повишен капитала на Банка ДСК в края на предходната година.

Припомняме, че договорът за придобиване бе подписан на 1 август 2018 година, а Българската национална банка утвърди договорката през ноември. Малко по-късно зелена светлина за договорката даде и Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов контрол. Продажбата е част от тактиката на френския заемодател да се раздели с бизнеси, които или не са от сериозен размер, или нямат капацитет за синергии в границите на групата.

С пазарен дял от почти 6.4% досегашната " Сосиете Женерал Експресбанк " бе седмата по величина банка на българския банков пазар и като универсална банка е дейна както в сегмента банкиране на дребно, по този начин и в бизнес сегмента.

В резултат на придобиването OTP Group ще ускори още повече пазарната си позиция в България. " Банка ОТП " участва в България от 2003 година и нейната активност изрично ее печеливша, разгласи Шандор Чани. „ С актуалната договорка, която съставлява сериозна инвестиция, за следващ път потвърждаваме дълготрайния си ангажимент към България и банковия пазар в страната, като планираме да продължим своя напредък и да се утвърдим измежду най-големите снабдители на финансови услуги. Придобиването потвърждава и обстоятелството, че Банка OTP има солидна основа, доста добра капитализация и отлична ликвидност “, добави още Чани. Придобиването е от огромно значение за клиентите с помощта на въвеждането на повече нововъведения, в това число по мрежата от банкомати и електронните канали за банкиране, добави Чани. По думите му двете финансови институции ще продължат да оферират чудесно равнище на потребителско обслужване, отбрана на средствата на клиентите, както и обезпечаване на новаторски артикули и услуги.

Печалбата на OTP Group за предходната година се чака да бъде към 1 милиарда евро, а капитала на групата е за 50 милиарда евро. Компанията има над 18 млн. клиенти в Централна и Източна Европа. Отделно планираме да придобием 3-4 банки през 2019 година Плановете са да придобием финансови институции в Албания и Сърбия, както и да стартираме на банковия пазар в Словения, изясни още Шандор Чани.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР