Унгарската опозиция спечели вчера най-голямата си изборна победа от десетилетие,

...
Унгарската опозиция спечели вчера най-голямата си изборна победа от десетилетие,
Коментари Харесай

Партията на Орбан губи местните избори в Будапеща

Унгарската съпротива завоюва през вчерашния ден най-голямата си изборна победа от десетилетие, откакто Гергей Карачони победи досегашния кмет на Будапеща Ищван Тарлош на локалните избори в столицата, съобщи Ройтерс.

Опозиционните партии завоюваха изборите и в други маджарски градове. Резултатът от локалните избори няма да повлияе върху властта на национално равнище на премиера Виктор Орбан, чието държавно управление има зад себе си мощна стопанска система. Управляващата партия Фидес продължава да е извънредно известна в селските региони. Следващите парламентарни избори са чак през 2022 година, а Орбан (който пристигна на власт през 2010 г.) разполага със доста болшинство в Народното събрание.

След като бяха преброени 81,6 % от бюлетините, стана ясно, че претендентът на демократичната съпротива за кмет на Будапеща Карачони печели 50,6 % от гласовете, а претендентът на Фидес и доскорошен градоначалник на столицата Тарлош - 44,3 % (данните са взети от интернет страницата на унгарската изборна комисия).

Кандидатите на опозицията означиха триумфи и в други градове на Унгария - предварителните резултати сочат, че те печелят локалните избори в 10 от 23-те огромни маджарски градове.

"Днес жителите на Будапеща взеха решение, че е пристигнало време за нещо друго. Ние одобряваме това решение. В името на ползите на Унгария и на жителите на Будапеща ние сме подготвени за съдействие " с опозицията, съобщи на конференция унгарският министър председател Виктор Орбан.

Орбан сподели, че се чака Фидес да завоюва локалните избори в над половината от градовете с население над 5000 души и акцентира, че на национално равнище неговата партия остава най-силната в Унгария.

Премиерът Орбан посочи, че Фидес ще би трябвало да проучва резултатите от изборите и да направи нужните корекции на политиката си.

"Преподадохме на всички урок по народна власт. Появи се опозиционно обединяване, каквото от дълго време чакаха гласоподавателите, и резултатът (от локалните избори) ни споделя, че това е пътят, по който би трябвало да продължим ", сподели пред ликуващите си симпатизанти спечелилият на изборите в Будапеща Гергей Карачони.

"Промяната в Будапеща и в огромните градове е първата стъпка към смяна в Унгария ", сподели още Карачони. Опонентът му Тарлош призна загубата си, отбелязва Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР