Унгарската опозиция не позволи на правителството да прокара през парламента

...
Унгарската опозиция не позволи на правителството да прокара през парламента
Коментари Харесай

За кратко: Искането на Орбан за буквална диктатура беше спряно

Унгарската съпротива не разреши на държавното управление да прокара през Народното събрание законопроект, който ще даде на изпълнителната власт нови пълномощия, в това число правото да разшири изключителното състояние, оповестено за битка с ковид, оповестява Агенция Франс Прес.
Законопроектът, препоръчан от дясното националистическо държавно управление на министър-председателя Виктор Орбан, щеше да даде опция на администрацията за безкрайно време да удължи изключителното състояние и обвързваните с него пълномощия с декрет, премахвайки актуалното условие депутатите да одобрят всяко удължение. Той също по този начин определяше затвор до 5 години за всеки, който популяризира " подправени вести " за вируса или ограниченията против него, изброява БГНЕС.
Законопроектът ще би трябвало да бъде гласуван през идната седмица, откакто депутатите от опозицията блокираха потреблението на механизъм за незабавни случаи, който щеше да докара до по-бързо гласоподаване.
Социалистическата партия (MSZP) съобщи, че препоръчаният закон ще " изложи Унгария и унгарците на капризите на Виктор Орбан за неопределен срок ". Правозащитните организации също остро подлагат на критика проектите.
В взаимно изказване в понеделник няколко Неправителствени организации, в това число Amnesty International, обявиха, че " неограничената власт не е решение " на рецесията и направиха паралели с предходните опити на държавното управление на Орбан да отстрани контрола върху неговата власт.
По-рано Европейски Съюз подлага на критика държавното управление на Орбан за ограничение на независимостта на съдилищата, както и за ограничение на свободите на медиите. Докато отхвърляше да разяснява непосредствено новия законопроект,  представителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд подсети на държавите-членки, че " всички незабавни ограничения, подхванати за справяне с рецесията... би трябвало да бъдат пропорционални и нужни ".
" Демокрацията не може да работи без свободни и самостоятелни медии. Във времена на рецесия е по-важно от всеки път публицистите да си правят работата вярно, с цел да избегнат дезинформация. Всички незабавни ограничения би трябвало да имат краткотраен темперамент за справяне с съответна спешна обстановка ", съобщи Уиганд пред кореспонденти на постоянен брифинг.
Орбан, обаче, не се обезсърчи, казвайки на опозиционните партии: " Ние ще разгадаем тази рецесия без вас ". Той настоя, че " отбраната (срещу вируса) е невъзможна с мирновременните закони ".
Законопроектът е съвсем несъмнено, че ще бъде признат, когато влезе за гласоподаване, защото " Фидес " на Орбан се радва на две трети болшинство в унгарския парламент.
Досега в Унгария са регистрирани 167 инфектирани с ковид и 8 смъртни случая, при 21 оздравели.
Още: " Заразата с ковид настава все по-бързо в световен мащаб "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР