Унгарската нефтена и газова компания MOL неочаквано и без каквото

...
Унгарската нефтена и газова компания MOL неочаквано и без каквото
Коментари Харесай

MOL неочаквано оттегли делото срещу Хърватия по казуса с INA


Унгарската нефтена и газова компания MOL ненадейно и без каквото и да е пояснение в края на 2018 година отдръпна делото против Хърватия, подадено в областен съд във Вашингтон, заяви в края на 2018 година вестник Večernji List.

През 2017 година унгарската компания изиска от американския съд да признае и одобри решение на Комисията на Организация на обединените нации за интернационално комерсиално право (UNCITRAL) в Женева, което преди две години постанови в интерес на MOL против Хърватия.

Делото започва през 2014 година от държавното управление на Зоран Миланович, а Хърватия изиска от UNCITRAL да анулира промени в рамково газово съглашение от 2009 година за управническите права на петролната компания INA, благосъстоятелност на MOL и Хърватия, подписано по време на мандата на държавното управление на Иво Санадер. В момента Санадер е изправен пред съд по обвинявания, че е получил рушвет от основния изпълнителен шеф на MOL ZsoltHernadi, който е отвън обсега на хърватските управляващи, в подмяна на права за ръководство в INAна унгарската компания. По този случай is Hernadiсъщо е упрекнат.

Според документи от съда във Вашингтон, MOL е поискала, Съединените щати да потвърдят, признаят и приложат окончателното решение на UNCITRAL от 23 декември 2016 година, като компанията се базира на Конвенцията за признание и осъществяване на задгранични арбитражни решения, известна още като Нюйоркската спогодба, която Хърватия е подписала. Това би означавало, че правосъдната система на Съединени американски щати би трябвало да третира решението на Женевския арбитражен съд, като че ли то е било направено от американски съд, а осъществяването му е подчинено на законите на Съединени американски щати.

В първата версия на делото MOL изиска също по този начин Хърватия да заплати 14,5 милиона евро разноски, които са присъдени от съда, което Хърватия направи, след което MOL удостовери, че Хърватия е уредила дълга, само че не и лихвите и е траяла делото. На 13 ноември 2017 година Американският съд осведоми хърватското министерство на стопанската система, че против него е заведено дело.

Предпоследният документ по този случай бе освободен от американския съд на 18 април 2018 година, когато на Хърватия беше даден период до 28 септември, с цел да се приготви по случая, само че пет дни преди крайния период, на 24 септември, идва информация от съда, че ищецът непринудено е отдръпнал жалбата си, твърдиVečernji List, като акцентира, че чиновниците на МОЛ не желаят да разясняват отдръпването на делото.

Мнозина считат отдръпването на делото за тактически ход, при който MOL желае в допълнение да укрепи позицията си в продължаващите арбитражни производства, стартирани във Вашингтон през 2013 година Започването през 2014 година на арбитражната процедура на Хърватия пред UNCITRAL беше отговор на арбитражното дело на MOL.

Večernji List отбелязваинтересно съвпадане, на 12 септември членовете на Европейския парламент от Хърватския либерален съюз(HDZ) поддържаха унгарския министър председател Виктор Орбан в Европейския парламент, след което Унгария отстрани блокадата на кандидатурата на Хърватия за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (OECD), а на 24 септември MOL отдръпна делото против Хърватия пред американския съд.

След решението на UNCITRAL да отхвърли предлагането на Хърватия за анулация на рамково газово съглашение от 2009 година, сегашният министър председател Андрей Пленкович съобщи, че държавното управление е решило да изиска назад цялостната благосъстоятелност на ИНА, като изкупи каузи на MOL.

By HINA,2018, total-croatia-news.com

Преводът е оповестен в бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР