Унгарска Хрътка е перфектен помощник на ловеца и е известна

...
Унгарска Хрътка е перфектен помощник на ловеца и е известна
Коментари Харесай

Отглеждане на Унгарска хрътка

Унгарска Хрътка е съвършен асистент на ловеца и е известна със своята неуморност и предпочитание за присъединяване в ловния развой. Унгарска Хрътка е известна порода, която се отглежда и като домакински любим, прочут с положителния си темперамент.

История на Унгарска Хрътка

Историята на Унгарска Хрътка стартира преди към хиляда години и се счита за една от най-старите маджарски породи. Кучетата от тази порода не са се трансформирали доста през вековете. Унгарците са уверени, че прародителите на Унгарска Хрътка са Панонските ловни кучета, обитавали Карпатите.

През вековете тези правилни и неуморни кучета са били наложителна част от кучкарника на унгарските владетели. Унгарските аристократи употребявали кучетата от породата Унгарска Хрътка за лов и се считало за демонстрация на неприятен усет да нямаш сходно куче в имението си.

По време на Втората международна война Унгарска Хрътка съвсем изчезва. В Румъния кучетата от тази порода са избити до едно, с цел да не припомнят за унгарската окупация на страната. За благополучие на селекционерите няколко кучета от породата Унгарска Хрътка оцеляват в Унгария и от тях стартира възобновяване на породата.

Стандарт на Унгарска Хрътка

Съществуват две разновидности на породата Унгарска Хрътка - дългокрака и късокрака. Късокраката Унгарска Хрътка става висока до 50 сантиметра, а дългокраката - до 65 сантиметра. Унгарска Хрътка тежи от 30 до 35 кг. Главата на кучетата от породата Унгарска Хрътка е издължена, с леко издаден черен. Очите са междинни по мярка, с овална форма и са леко скосени.

Те са мрачно кафяви. Ушите на Унгарска Хрътка са необятни в централната си част и се стесняват леко към върха, който е объл. Ушите на кучетата от тази порода са клепнали и нямат гънки. Тялото на Унгарска Хрътка е мускулесто, леко скъсено. Гръдният панер е добре развъртян, коремът е спретнат. Крайниците са мускулести, с кръгли лапи.

Опашката на кучето е ситуирана ниско и се подвига не по-високо от линията на гърба по време на придвижване. Козината на кучетата от породата Унгарска Хрътка е друга според от вида на кучето - козината на дългокраките представители на породата е черна, с рижави петна на веждите, муцуната и крайниците.

 Унгарска визла

Козината на късокраките представители на породата Унгарска Хрътка е червеникаво кафяв със светли петна на корема и крайниците. И двата вида кучета от породата Унгарска Хрътка могат да имат бели петна на челото, лапите, гърдите и на върха на опашката. Козината на дългокраките Унгарски Хрътки е по-дълга от тази на късокраките.

Грижи за Унгарска Хрътка

Унгарска Хрътка има потребност от доста придвижване. Тя ще се усеща най-добре, в случай че може да взе участие в лов, само че в случай че това е невероятно, е добре да ѝ се обезпечат игри, които да припомнят за лов. Козината на Унгарска Хрътка би трябвало да се разресва два пъти седмично.

Не се предлага кучетата от тази порода да се къпят повече от четири пъти годишно. Перфектно за Унгарска Хрътка е, в случай че има опция да живее на двор, с цел да може да тича по през целия ден. Ушите на кучетата от тази порода постоянно би трябвало да се ревизират, с цел да не зародят затруднения от инфекции.

Обучение на Унгарска Хрътка

Унгарска Хрътка е с самостоятелен темперамент и може да откаже да извършва кучешка команда, която по нейна преценка не е належащо да извършва. Но другояче кучетата от тази порода са доста умни и елементарно научават разнообразни команди.

Не е належащо доста време, с цел да се образова Унгарска Хрътка да донася по команда отстрелян дивеч. За да бъде подготвено куче от тази порода, се изисква решителност, без да се използва физическа мощ, която може изцяло да откаже това гордо куче от образованието.

Хранене на Унгарска Хрътка

Унгарска Хрътка не демонстрира прищявки във връзка с храната, тъй че на драго сърце ще хапва както консервирана или гранулирана храна за кучета с задоволително висок % на протеини, по този начин и натурални артикули, допълнени с витамини и минерали. Унгарска Хрътка се храни с дивеч, заешко, агнешко, пилешко, пуешко и телешко месо, както и техните субпродукти, след термична обработка.

Свинското и овнешкото месо и техните субпродукти не са подобаващи за кучетата от тази порода. Унгарска Хрътка може да хапва веднъж седмично сварена обезкостена морска риба. Допълвайте храната на Унгарска Хрътка с разнообразни типове зеленчуци - сварени и сурови, както и с плодове, като се изключи банани и грозде.

 Унгарска хрътка е ловно куче

Унгарска Хрътка може да хапва кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз и елда, попарени овесени ядки. Не е добре да давате на Унгарска Хрътка прясно мляко, тестени и сладки произведения, прекомерно горещи и прекомерно студени храни, пикантни и пържени храни, пушено месо.

Заболявания на Унгарска Хрътка

Унгарска Хрътка може да страда от болести на очите, както и от проблеми със стомаха и отделителната система. Унгарска Хрътка може да страда също по този начин от тазобедрена дисплазия и от някои типове дерматити.

Любопитни обстоятелства за Унгарска Хрътка

Унгарска Хрътка е известна също по този начин с наименованието Трансилванска Хрътка и Ердели Копо. Дългокраките представители на породата Унгарска Хрътка се специализират в лов на диви свине, елени и рисове, а късокраките - в лов на лисици и зайци.

Кучетата от породата Унгарска Хрътка са живеели епохи наред в Карпатите, където има доста реки, гори и полета, по тази причина те са подобаващи за всеки тип лов. Унгарска Хрътка се употребява в мъчно проходими местности и през лятото, и през зимата.

Унгарска Хрътка не е доста бърза, само че е издържлива. Тя настига плячката и може да я задържи до идването на стопанина. Унгарска Хрътка има доста положително подушване и бързо открива дивеча. Кучетата от тази порода имат доста характерен мощен глас, който може да бъде разпознат с лекост от ловците и от стопаните и познавачите на тази порода.

Унгарска Хрътка не се опасява от нищо и е подготвена да донесе отстреляна птица даже от тресавище. Унгарска Хрътка се ориентира доста добре в непозната околност и с лекост разпознава места, където към този момент е пособия в лова.

Недостатъци на Унгарска Хрътка

Унгарска Хрътка може да прояви съмнение към непознати и даже да се държи с тях нападателно, в случай че реши, че са опасност за стопанина ѝ.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР