Унгария заплашва да блокира подновяването режима на санкции на Европейския

...
Унгария заплашва да блокира подновяването режима на санкции на Европейския
Коментари Харесай

Унгария заплашва да блокира подновяването на санкциите на ЕС, ако трима руски олигарси не бъдат извадени от списъка

Унгария заплашва да блокира подновяването режима на наказания на Европейския съюз (ЕС) против Русия, в случай че трима съветски олигарси не бъдат отстранени от листата със възбрана за визи и заледяване на активи. Това оповестиха във вторник източници на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС).

Санкции бяха наложени на над 1000 души след нахлуването на Москва в Украйна в края на февруари.

Според няколко дипломатически източници, осведомени с въпроса, които не са упълномощени да приказват публично, тримата души, които Будапеща желае да види заличени от листата, са Алишер Усманов , Петр Авен и Виктор Рашников .

Новината идва на фона на опити на Европейски Съюз да възобнови листата на хората, глобени с още шест месеца преди крайния период от 15 септември, като посланиците на Съюза ще обсъдят въпроса на 7 септември.

Списъкът, който може да бъде обновен единствено с единогласие, сега се състои от 1217 физически лица и 108 юридически лица и беше уголемен през годината, защото Брюксел наложи ограничаващите си ограничения против Москва.

Както Усманов, по този начин и Авен бяха глобени в края на февруари, като формалният вестник на Европейски Съюз назова първия „ прокремълски олигарх с изключително близки връзки с съветския президент Владимир Путин “. Той е избран като един от обичаните олигарси на Владимир Путин “ и се твърди, че оглавявал и разрешавал бизнес проблеми на съветския президент.

Санкциите доведоха до изземването на яхта за 600 милиона щатски $ – най-голямата в света – обвързвана с Усманови. Откакто ограниченията влязоха в действие, той ги оспори в Европейския съд, само че през юни не получи краткотрайни ограничения, което значи, че активите му към този момент остават замразени.

Петр Авен е различен олигарх с близки връзки с Кремъл, като формалният вестник на Европейски Съюз показва, че „ той е един от почти 50-те богати съветски предприемачи, които постоянно се срещат с Владимир Путин в Кремъл и че той не работи без значение от настояванията на президента.

Виктор Рашников беше включен в листата през март, като Брюксел го разказа като „ водещ съветски олигарх, който е притежател и ръководител на борда на шефовете на компанията Magnitogorsk Iron & Steel Works (MMK).

MMK е един от най-големите данъкоплатци в Русия. Данъчната тежест върху компанията се усили в последно време, което докара до доста по-високи доходи в съветския държавен бюджет.

Освен премахването на глобите против тримата Будапеща също желае да се разреши на филантропични организации да реализират бизнес с някои от съветските банки, които сега са глобени.

Спекулира се, че Унгария употребява подновяването на глобите като лост, с цел да накара Брюксел да утвърди еврофондове, които до момента бяха арестувани заради опасения от нарушение на върховенството на закона в страната. РСЕ/РС се свърза с Будапеща, само че до момента не е получила коментар.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР