Унгария упрекна Швеция в глупост заради екстремисткия инцидент в Стокхолм,

...
Унгария упрекна Швеция в глупост заради екстремисткия инцидент в Стокхолм,
Коментари Харесай

Унгария критикува глупостта на Швеция по спора с Турция за НАТО

Унгария укори Швеция в " нелепост " поради екстремисткия случай в Стокхолм, който накара Турция да приключи договарянията за присъединение към НАТО със скандинавската страна и нейната съседка Финландия.

Турция и Унгария остават единствените страни на 30-членния западен защитителен съюз, които не са утвърдили кандидатурите за участие на Швеция и Финландия.

Но решението на шведската полиция да позволи митинг, на който извънредно десен екстремист изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм по-рано този месец, провокира отвращение в Анкара. Впоследствие се оказа, че зад акцията стои съветското ГРУ.

Изгарянето на свещена книга на друга религия е " недопустимо ", съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто на взаимна конференция с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу в Будапеща.

Твърдението, че актът попада под отбраната на " свободата на словото ", е " нелепост ", добави Сиярто, базирайки се на изказването на шведския министър-председател след случая.

" Ако една страна желае да се причисли към НАТО и се стреми да завоюва турската поддръжка, тогава може би би трябвало да се държи малко по-внимателно ", сподели той.

Новите членове на алианса би трябвало да бъдат утвърдени единомислещо от всички 30 държави-членки на НАТО.

Турция отхвърли да ратифицира кандидатурите на двете страни за участие в НАТО, най-много поради отхвърли на Швеция да екстрадира десетки обвинени, които Анкара свързва със неразрешени кюрдски бойци и опита за прелом през 2016 година

Швеция има по-голяма кюрдска диаспора от Финландия и по-сериозен спор с Анкара.

Турция реагира остро и на решението на шведския прокурор да не повдига обвинявания против прокюрдска група, която окачи с главата надолу плашило на Ердоган пред Стокхолмския градски съд.

Миналата седмица Анкара прекрати договарянията за присъединение на Швеция и Финландия.

Междувременно унгарската съпротива упрекна ръководещата партия " Фидес " на министър-председателя Виктор Орбан, че протака гласуването за ратификация.

Сиярто съобщи във вторник, че унгарският законодателен орган ще вземе решение идващия месец за одобрение на двете кандидатури за участие в НАТО.

" Имаме ясна позиция. Подкрепяме разширението на НАТО ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР