Унгария ще продължи да блокира членство на Украйна в НАТО,

...
Унгария ще продължи да блокира членство на Украйна в НАТО,
Коментари Харесай

Унгария ще блокира Украйна за НАТО заради езиковия спор с Киев

Унгария ще продължи да блокира участие на Украйна в НАТО, до момента в който управляващите в Киев не възстановят правата, които унгарците там са имали преди приемането на езиковия закон от 2017 година Това съобщи външният министър Петер Сиярто пред националната осведомителна организация МТИ.

Будапеща счита, че със закона са ощетени правата на етническите малцинства до обучение на родния им език. В Украйна живеят към 150 000 унгарци и в коридорите на срещата на НАТО край Лондон външният министър изясни, че не желаят нищо ново за сънародниците в така наречен Транскарпатия, а единствено възобновяване на предходното състояние.

Унгария е отворена за консултация с Украйна по въпроса, припомня " Ройтерс ". Езиковата тематика е деликатна за украинците, защото част от тях считат, че посредством съветския език Москва продължава да поддържа наследството от времената на Съюз на съветските социалистически републики и да построява у съветски говорящи украински жители еднаквост, подкопаваща украинската.

Това провокира през последните години акция за налагане по-широката приложимост на украинския език в държавни институции, учебни заведения, по малкия екран и медиите.

Венецианската комисия - висшият юридически престиж в Европа, прикани през 2017 година страната да обезпечи задоволително ниво на преподаване на публични езици в европейския съюз, каквито са унгарският, румънският или българският. Властите би трябвало да обезпечат и съразмерно преподаване на малцинствени езици паралелно с украинския, да разрешат повече време за промяната, да извадят от нея частните учебни заведения и да стартират нов разговор с националните малцинства.

През октомври на конференция в централата на НАТО новият президент Володимир Зеленски съобщи, че " Украйна се е съобразила с всички рекомендации на Венецианската комисия за просветителния закон ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР