Унгария ще изгуби делото, което заведе срещу нея Еврлопейската комисия,

...
Унгария ще изгуби делото, което заведе срещу нея Еврлопейската комисия,
Коментари Харесай

Орбан ще изгуби делото за закона срещу неудобни неправителствени организации

Унгария ще изгуби делото, което заведе против нея Еврлопейската комисия, във връзка маджарски закон от 2017 година, с който се изисква неправителствени организации, финансирани и от чужбина, да се записват пред управляващите и да посочат донорите си и съответно какъв брой средства са получили от тях, това да е обществено налична информация в интернет, а на уеб страниците си категорично да напишат, че парите им идват от друга страна.

Това е най-вероятното развиване на делото в Съда на Европейски Съюз, откакто във вторник основният юрист на съда показа изводи, че ограниченията, наричани от медиите Законът " Стоп Сорос ", са непропорционални и не подхождат на законите на съюза. Позицията има консултативна мощ, само че извънредно рядко съдът взима решение, което опонира на изложеното от основния юрист.

Законът, прокаран от партията на премиера Виктор Орбан, бе общопризнат като ориентиран извънредно против поддръжката на Неправителствени организации от Джордж Сорос. В него прагът, над който една организация е обхваната от действието му, е доста невисок - 500 хиляди форинта (около 1500 евро), и визира даренията единствено от чужбина, само че не изисква бистрота за дарения и спонсорство от Унгария.

Заключението на Главния юрист на Съда на Европейски Съюз

Според Мануел Кампос Санчес-Бордона министър председателят Орбан е лимитирал свободното придвижване на капитали в Европейски Съюз, което е една от главните свободи на съюза. Главният юрист показва още, че с него е нарушено още фундаменталното право на независимост на сдружаването и че текстът заплашва самото битие на такива организации, поради дефицита на средства за тях.

В желае на Европейската комисия се споделя още, че Унгария е нарушила Хартата за фундаменталните права на Европейски Съюз и по повод правото на персонален живот и отбрана на персоналните данни.

Сега основният юрист стига до умозаключение, че общественото обявяване на имената на задграничните донори е точно нарушение на правото им на персонален живот и корист с персонални данни, защото ги свързва с съответни Неправителствени организации и оказва помощ да бъдат " идеологически профилирани ". От своя страна, това може да докара до отдръпване на донорите, тъй като репутацията им в Унгария може да бъде компрометирана.

Когато това се случи, се оказва, че този закон заплашва съществуването на неправителствени организации, пречи им да извършват публичната си роля и като затруднява даренията, заплашва правото на донорите на сдружаване.

Санчес-Бордона напомня, че по принцип Унгария има право на сходни ограничения, когато се води битка с прането на пари и финансирането на тероризъм, да вземем за пример. Но следователно те би трябвало да се подхващат против съответни цивилен организации, а не да се постановат със закон на всички. Правните правила на Европейски Съюз са задоволителни за битката с такива закононарушения и за гарантиране на съответна отбрана на жителите допълна основният юрист.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР