Унгария проявява голям интерес към изучаването на български език и

...
Унгария проявява голям интерес към изучаването на български език и
Коментари Харесай

Йотова отчита голям интерес към учители по български език в Унгария

Унгария демонстрира огромен интерес към проучването на български език и желае учители от България. " Трябва да възстановим българското учебно заведение " Христо Ботев ". Това е наша задача поради децата ни и паметта на тези, които го резервираха цели 100 години ", разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова в Будапеща по случай 19 октомври - Деня на българо-унгарското другарство.

" Българската страна е подготвена да запази това завещание - с съответни планове, с подготвени експерти, подготвени незабавно да поемат своята работа . Остава дребна крачка - да се съчетаят двете просветителни стратегии, с цел да дадем този късмет на децата ", изясни вицепрезидентът.

Създадено през 1918 година, " Христо Ботев " е най-старото българско учебно заведение в чужбина . Закрито е през 2011 година Днес действа учреденото през 2004 година от Българското републиканско самоуправление Българско учебно заведение за роден език.

Вицепрезидентът отбелязва дейната политика на унгарската страна за запазването на езика , националната еднаквост и историческата памет на българската общественост . " Това е верният отговор на глобализиращия се свят - общите вероятности и бъдещето не значат отвод от еднаквост и суверенитет. Умните политици са тези, които знаят цената на другите култури и капацитета на другите нации и общности и могат да ги сплотяват в обща сила за разцвет ", добави Йотова.

В Унгария демонстрират огромен интерес към проучването на български език, стана ясно на срещите на Илияна Йотова. Българският език е включен в образователната стратегия на учебно заведение в град Залавар, Югозападна Унгария. Залавар е обвързван с Великоморавската задача на Св. Св. Кирил и Методий и там е повдигнат монумент в чест на славянските първоучители. Въпреки че в града не живеят фамилии от български генезис, непрекъснато се усилва броят на искащите децата им да учат български език. Поради тази причина унгарската страна обмисля да изиска учители от България .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР