Унгария продължава да блокира въвеждането на европейско ембарго срещу руския

...
Унгария продължава да блокира въвеждането на европейско ембарго срещу руския
Коментари Харесай

„Блумбърг“: Унгария блокира въвеждането на европейско ембарго срещу руския нефт

Унгария продължава да блокира въвеждането на европейско ембарго против съветския петрол. Това декларират пред „ Блумбърг “ източници, участвали при разискването последните наказания на Европейски Съюз против Москва, предава бТВ.

Срещата на посланиците на страните членки на Европейски Съюз в Брюксел приключи без резултат. На срещата трябваше да се разиска новият пакет наказания против Русия, който да включва поетапна възбрана за вноса на съветски нефт и петролни артикули до края на тази година.

Нямаше публично известие за какво не е било взето решение за новия пакет наказания, само че стана ясно, че предстоят нови срещи по тематиката, без да се прецизира по кое време.

Според източниците на „ Блумбърг “ препоръчаната пролонгация за вноса на съветски петрол за Унгария не е съумяла да убеди управляващите в Будапеща и те са блокирали решението за ембарго.

Предложението на Европейски Съюз предвиждаше да се забрани вноса на недопечен нефт от русия в границите на идващите шест месеца и на рафинирани нефтени горива до януари следващата година.

Брюксел предложи на Унгария и Словакия пролонгация за използването на тези наказания до края на 2024 година, а за Чехия до юни на същата година.

Причината е, че техните рафинерии могат да работят единствено с съветски нефт, а Будапеща и Братислава акцентираха, че нямат пристанища, през които да внасят различен нефт и единствения им източник на петрол е тръбопроводът „ Дружба “ от Русия.

България също желае пролонгация за въвеждането на глобите против съветския нефт, защото рафинерията в Бургас е настроена за преправка главно на тази суровина.

А през днешния ден вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев бе безапелационен пред Българска национална телевизия, че в случай че пролонгация не бъде получена, България няма да поддържа общото решение за ембарго на съветския нефт.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР