Унгария предостави убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, съобщи

...
Унгария предостави убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, съобщи
Коментари Харесай

Унгария даде убежище на Никола Груевски

Унгария даде леговище на някогашния македонски министър председател Никола Груевски, заяви унгарската осведомителна организация МТИ, представена от Българска телеграфна агенция.
 Заев: Доброволно ли е напуснал Груевски Македония, или е бил похитен  Заев: Доброволно ли е напуснал Груевски Македония, или е бил похитен  Груевски избягал през Албания и Черна гора с автомобил на унгарското посолство
Унгарската службата за имиграция и леговище е отказала да направи формален коментар, като е декларирала, че информация може да бъде дадена единствено на заинтригуваните лица или на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Никола Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, с цел да не бъде задържан, с цел да изтърпи произнесената през октомври присъда от две години затвор за корист с въздействие за пазаруването на първокласен мерцедес на стойност 600 хиляди евро.

Груевски самичък заяви в обществените мрежи, че се намира в Унгария, а като причина посочи получени закани за живота си.

По-рано през днешния ден македонското министерство на правораздаването заяви, че е изпратило искане за екстрадиция на Груевски до унгарското правосъдно министерство, заяви организация МИА. В настояването за екстрадиция се споделя, че никое от делата, по които Груевски е наказан или е обвиняем, не е политическо дело или дело за военни закононарушения и че тези каузи не попадат измежду случаите, за които по Европейската спогодба за екстрадиция може да бъде отказана екстрадиция.

Посочва се още, че всички права на Груевски в процеса са били предпазени, както и че всички каузи против Груевски са били следени от ОССЕ, член на която е и Унгария.

" Трансперънси интернешънъл " и клоновете на организацията в Република Македония и в Унгария желаеха в взаимно изказване по-рано през днешния ден от Унгария да екстрадира Груевски и той да дава отговор пред жителите на Република Македония за корупционните си дейности като министър председател на страната, оповестява МИА.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР