Унгария подписа днес писмо за намерение за покупка на ракети

...
Унгария подписа днес писмо за намерение за покупка на ракети
Коментари Харесай

Унгария ще купи ракети за противовъздушна отбрана от САЩ за 1 млрд. долара

Унгария подписа през днешния ден писмо за желание за покупка на ракети за противовъздушна защита от Съединени американски щати на стойност към 1 милиард $, заяви националната осведомителна организация МТИ. Споразумението е парафирано от унгарския министър на защитата Тибор Бенко и американския дипломат в Будапеща Дейвид Корнстейн. Според унгарското министерство на защитата договорката включва както ракети "въздух-въздух ", по този начин и "земя-въздух ", съобщи Асошийтед прес. Сделката ще бъде подписана до завършек на септември, заяви Ройтерс.

Придобиването на тези ракети "въздух-въздух " със междинен обхват от компанията "Рейтиън текнолоджис " "ще модернизира качествата на противовъздушната защита на Унгария и ще й разреши да се отдалечи от сегашната си руска система ", съобщи американският дипломат, представен от Франс прес. Унгарският външен министър Петер Сиярто бе оповестил на конференция през 2019 година с държавния секретар Майк Помпейо в Будапеща, че двете страни разискват покупката на американски системи за Противовъздушна отбрана, напомня Ройтерс.

Под управлението на премиера Виктор Орбан Унгария, членка на НАТО, интензифицира напъните си за защита, увеличавайки каузи от своя Брутният вътрешен продукт, прпедназначен за въоръжените сили, от 0,95% през 2013 година до 1,21% през 2019 година, отбелязва Франс прес.Тази политика не пречи на Будапеща да поддържа редом тесни връзки с Китай и Русия, отбелязва Агенция Франс Прес. Орбан по-специално отхвърля да отхвърли китайския телекомуникационен колос "Хуавей " за разполагането на 5Джи мрежа в Унгария. По време на обиколката си тази седмица в Централна Европа държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, който ще разисква китайското и съветското въздействие в района, няма да посети Унгария, отбелязва Агенция Франс Прес.

Неясните условия на договорката на Европейски Съюз ще окуражат водачите на Полша и Унгария

Правителството на Орбан последователно усилва годишните разноски за защита от 2015 година след огромните съкращения през годните след финансовата рецесия от 2008 година, показва Асошийтед прес. Според проектобюджета за 2021 година се планува разноските за защита да доближат следващата година 778 милиарда форинта (2,25 милиарда долара), или към 1,66% от Брутният вътрешен продукт.

Унгария наскоро купи танкове от Германия и обновява и военните си качества, напомня Ройтерс, като отбелязва, че държавното управление на Орбан слага по-голям фокус на въоръжените сили от множеството държавни управления през предишните десетилетия, когато пироритет беше икономическото усъвършенстване. Министър Бенко съобщи, че нещата са се трансформирали. "Виждаме, че мирът, в който живеем, е в извънредно уязвима обстановка ", като добави, че заплахата отива оттатък военния спор и минава в хибридна война, както в тази ситуация с Крим. Западните съдружници са подлагали на критика Унгария за близостта ѝ с Москва ", добавя Ройтерс и припомня, Орбан се е застъпвал за намаляване на глобите против Русия, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР