Унгария няма да отстъпва на Европейския съюз повече от националните

...
Унгария няма да отстъпва на Европейския съюз повече от националните
Коментари Харесай

Унгария обяви делегирането на суверенитет в ЕС за "път без изход"

Унгария няма да отстъпва на Европейския съюз повече от националните си суверенни права и ще продължи да се бори с квотната система за презаселване на бежанци, която Съдът на Европейски Съюз дефинира, че Будапеща не може да отхвърля. Това съобщи външният министър Петер Сиярто в изявление за " Ройтерс ", публикувано в сряда след годишната тирада на Жан-Клод Юнкер, в която той категорично настоя държавните управления на страните членки да ползват законите на съюза и правосъдните му решения.

Позицията на Сиярто се появява и измежду разгорещения спор в Европейския съюз за това нужна ли е нова и по-дълбока интеграция след напускането на Англия напролет на 2019 година За унгарския министър това е неправилна посока, а думите му са явен сигнал за опозиция на националистически настроени държавни управления против самодейността на френския президент Еманюел Макрон за по-гъвкав и по-сплотен съюз.

" Определено не споделям метода, съгласно който, в случай че има по-малко суверенитет на равнище страни членки, Европейски Съюз ще е по-силен. Мисля, че това е път без излаз. "

Правителството на премиера Виктор Орбан сега е ръководител на Вишеградската група от четири централноевропейски страни и е измежду най-ярките съперници на миграционната политика на Европейски Съюз, както и на дейности на Европейската комисия, които дефинира като подкопаващи националния суверенитет. Сиярто споделя, че Будапеща поддържа груповия метод към взаимната защита, и счита, че една европейска войска би подсилила страните членки, а и целият съюз би имал изгода от това.

Но опре ли до данъчна политика да вземем за пример, националните решения би трябвало да бъдат суверенни, тъй като става дума за конкурентоспособност на стопанските системи. Унгария е измежду страните с един от най-ниските в Европейски Съюз налози върху персоналните приходи (15%) и корпоративен налог (9%).

Запитан в изявлението дали Унгария би приела обединен финансов министър и бюджет на Европейския съюз, министърът дава отговор: " Доколкото разбрах, това е сюжет единствено за еврозоната, а тъй като ние не сме неин член, въпросът ще бъде решен без нашето мнение. "

Но въпреки да няма закрепена дата, Унгария е измежду страните, поели ангажимент един ден, когато са подготвени, да одобряват единна валута. В речта си пред европарламента в сряда ръководителят на Европейската комисия приказва за финансов министър за целия Европейски Съюз.

Сиярто отхвърля заключенията, че страната му дружно с Полша е все по-изолирана в Европейски Съюз поради евроскептичното си държавно управление, както и че Словакия и Чехия се дистанцират от тях в границите на Вишеградската четворка. " Има доста опити да бъде разрушено единството на четворката, само че те ще се провалят ", добави той. Според него и четирите страни в групата са безапелационни в позицията си да отхвърлят имигранските квоти след съвета на външните министри в Естония идната седмица.

" Всеки твърди сътрудниците си, че ще се борим и няма да отстъпим от позициите си за незаконната миграция, както и за квотите. "

Министърът дефинира като " доста рисково " политическо решение постановлението на Съда на Европейски Съюз, отхвърлило недоволството на Будапеща и Братислава за квотната скица. След това и немският канцлер Ангела Меркел прикани Унгария бързо да приложи постановлението. " Това решение няма да задължи Унгария с нищо, тъй като в него не се споделя, че би трябвало още от на следващия ден да стартираме да одобряваме мигранти ", изяснява Сиярто. " Винаги ще се борим със наложителните квоти, в никакъв случай няма да прикриваме позицията си, че незаконната имиграция съставлява опасност за Европа, и това остава наша позиция без значение от натиска против нас. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР