Унгария иска забраната на Европейския съюз за вътрешни продажби на

...
Унгария иска забраната на Европейския съюз за вътрешни продажби на
Коментари Харесай

Унгария натиска ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно и след 15 септември

Унгария желае възбраната на Европейския съюз за вътрешни продажби на украинско зърно да бъде удължена в петте страни членки, граничещи с Украйна, откакто актуалната мярка завърши на 15 септември, оповестява " Ройтерс ".

" Унгария ще изиска от Европейски Съюз да удължи възбраната от 16 септември нататък ", съобщи на брифинг Гергели Гуляс, шеф на кабинета на премиера Виктор Орбан.

Той предизвести, че Будапеща е подготвена още веднъж да наложи национална възбрана за импорт, ако Съюзът не удължи мярката.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия едностранно не разрешиха вноса на зърно и други селскостопански артикули от Украйна. Впоследствие те анулираха тези ограничения в подмяна на решението на Европейската комисия да наложи в началото до 5 юни, а по-късно до 15 септември ембарго върху доставките от Украйна на четири типа зърнени и маслодайни култури: пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Тази възбрана обаче изтича на 15 септември.

Унгария и Полша считат това решение за незадоволително и упорстват Европейски Съюз да удължи възбраната най-малко до края на годината. Освен това Варшава желае разширение на листата с артикули, които не могат да се доставят в страните, граничещи с Украйна, като към него бъде прибавен съответно малиновият и ягодовият сладолед.

Полша към този момент разгласи, че няма да анулира възбраната за импорт на украинско зърно даже в случай че Европейски Съюз не се съгласи с нейното удължение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР