Унгария и Турция трябва да престанат да блокират ратификацията на

...
Унгария и Турция трябва да престанат да блокират ратификацията на
Коментари Харесай

Германия отправи предупреждение към членове на НАТО

Унгария и Турция би трябвало да престанат да блокират ратификацията на участието на Финландия и Швеция в НАТО, съобщи немският външен министър Аналена Бербок, като добави, че има " кристално ясна основа " за разрешаване на присъединението на двете скандинавски страни към военния блок.

Анкара и Будапеща отсрочват процеса, като Турция акцентира опасенията си от хипотетичната поддръжка на Швеция и Финландия за кюрдския " тероризъм ", до момента в който Унгария твърди, че ще гласоподава по въпроса, откакто позволи редица различия с Европейски Съюз.

На взаимна конференция с шведския си сътрудник Тобиас Билстрьом Бербок съобщи, че и Анкара, и Будапеща са поели ангажимент да формализират присъединението " и тъкмо това би трябвало да създадат в този момент "

Тя укори Будапеща, че забавя процеса на ратификация. " Що се отнася до въпроса за Унгария: бих желала ясно да подчертая, че... няма сива зона ", означи тя и добави, че Берлин ще окаже " общително подпомагане " на процеса на присъединение.

През май, в разгара на вайната в Украйна, Швеция, дружно със прилежаща Финландия, нарушиха десетилетната си позиция на индиферентност и публично подадоха молба за участие в НАТО. Макар че блокът одобри настояванията, кандидатурата на скандинавските страни би трябвало да бъде утвърдена от всички 30 страни членки, а утвърждението на Турция и Унгария към момента се чака.

Анкара упорства Стокхолм и Хелзинки да положат повече старания в битката с " тероризма ", изключително с кюрдските групировки, които са неразрешени в Турция, като договарянията по този въпрос към момента не престават.

Междувременно унгарските публични лица неведнъж са заявявали поддръжката си за разширението на НАТО. В сряда Гергели Гуляш, шеф на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, съобщи, че унгарският парламент ще разиска ратификацията по време на есенната сесия.

" Финландия и Швеция са наши съдружници и могат да разчитат на нас ", сподели той и добави, че се надява те да приключат процеса " преди края на тази година "

Унгарското държавно управление показа съответните законопроекти в средата на юли, само че те към момента не са разисквани. Будапеща отхвърля, че забавя процеса на влизане, само че публични лица обявиха, че няма да гласоподават по въпроса, до момента в който не одобряват закони, целящи да облекчат разногласието с Европейски Съюз, който предложи да понижи финансирането за Будапеща с към 7,5 милиарда евро (7,66 милиарда долара) заради опасения от корупция.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР