Унгария и Полша наложиха вето приемането на бюджета на ЕС

...
Унгария и Полша наложиха вето приемането на бюджета на ЕС
Коментари Харесай

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС

Унгария и Полша постановиха несъгласие приемането на бюджета на Европейски Съюз и проекта за справяне с последствията от Ковид-19 на среща на представителите на страните на 27-те, оповестиха източници представени от Франс прес и ДПА.

Будапеща и Варшава се опълчиха на задействането на механизъм, който може да лиши от европейски фондове страни членки на Европейски Съюз, упрекнати в нарушение на правилото на правовата страна (независимостта на правосъдната система и спазването на съществени права), напомня Агенция Франс Прес.

По-рано през днешния ден представител на унгарското държавно управление удостовери декларираните по-рано планове, че Унгария ще наложи несъгласие на бюджета на Европейския съюз за интервала 2021-2027 година, както и спомагателния пакет за възобновяване на стопанските системи, в случай че той е привързан с изискването държавните управления да съблюдават господство на закона.

Министърът на правораздаването на Полша пък е коментирал, че „ решителният миг за Европа ще настъпи когато Полша може да наложи несъгласие на един политически план, който цели да ограничи суверенитета на страната. Убеден съм, че сходно на господин Орган и министър председателят Моравички ще се възползва от правото си “.

„ Ако Унгария наложи несъгласие на бюджета, това ще значи рецесия за Европейски Съюз “, съобщи посланик от структурите на Европейски Съюз. Той е добавил, че неофициални диалози към този момент се водят сред управлението на Европейската комисия и канцлера Ангела Меркел, която управлява немското председателство на Европейски Съюз.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан към този момент изпрати писмо  до Брюксел, в което заплашва, че ще наложи несъгласие. Същото направи и полският министър председател Матеуш Моравички.

Лидерите на Европейски Съюз взеха решение, че новият рекордно огромен бюджет на блока за интервала 2021 – 2027 година, който възлиза на 1,1 трлн., както и спомагателният пакет от 750 милиарда евро, които са особено ориентирани към възобновяване на европейската стопанска система след COVID-19, ще бъдат обвързани с полезностите на върховенството на закона, като самостоятелна правосъдна система и независимост на печата. Това решение беше подкрепено и по-рано този месец по време на договаряния сред представители на Европарламента и Еврокомисията. Унгария и Полша стачкуваха.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР