Унгария и Полша блокираха одобряването на бюджета на ЕС заради

...
Унгария и Полша блокираха одобряването на бюджета на ЕС заради
Коментари Харесай

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Унгария и Полша блокираха одобряването на бюджета на Европейски Съюз поради уговорка, която свързва финансирането от Европейски Съюз със спазването на правилото на правовата страна , оповестява БиБиСи.

Финансовият пакет включва 750 милиарда евро за фонд за възобновяване от ковид .

Посланици на 27-те държави-членки , които се срещнаха в Брюксел, не съумяха да одобрят бюджета , защото двете страни постановиха несъгласие върху него.

Унгария и Полша са подложени на критика за нарушение на демократичните стандарти , залегнали в учредителния контракт на Европейски Съюз .

В момента Европейски Съюз проверява и двете страни за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации . Клаузата заплашва да им коства милиарди евро финансиране от Европейски Съюз.

Държавите от Европейски Съюз към този момент се бяха договорили за бюджета от 1,1 трилиона евро за интервала 2021-2027 година и пакета за стимулиране.

Посланиците гласоподаваха посредством клаузата, която обуславяше достъпа до еврофондове от спазването на правилото на правовата страна, защото това изискваше единствено квалифицирано болшинство, съобщи немското председателство на Европейски Съюз.

Но бюджетът и избавителният пакет се нуждаеха от единомислеща поддръжка и по-късно бяха блокирани от Полша и Унгария.
 Орбан разгласи, че Европейски Съюз към този момент е втори Съюз на съветските социалистически републики
Орбан разгласи, че Европейски Съюз към този момент е втори Съюз на съветските социалистически републики

Унгария не приема връзката на еврофондовете с критерии, които са " изнудване на идеологическа основа "

" Не можем да подкрепим проекта в настоящия му тип за обвързване на критериите за господство на закона с бюджетните решения ", сподели Золтан Ковач, представител на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Полският министър председател Матеуш Моравецки заплаши с несъгласие предходната седмица .

В понеделник полският министър на правораздаването Збигнев Зиобро съобщи, че въпросът за върховенството на закона е " просто претекст ". " Това в действителност е институционално, политическо подчиняване, коренно ограничение на суверенитета , " сподели той.

Но австрийският канцлер Себастиан Курц , изказвайки се на конференция малко след блокирането на бюджета, съобщи, че " спазването на правилата на върховенството на закона е безспорна нужда ", защото сумите, които Европейски Съюз раздава на страните членки, са доста огромни.

В туит Йоханес Хан , еврокомисар по бюджета и администрацията, съобщи, че е " отчаян " от ветото .

Той прикани държавите-членки да " поемат политическа отговорност и да подхващат нужните стъпки за завършване на целия пакет ". " Тук не става въпрос за идеологии, а за помощ за нашите жители в най-тежката рецесия след Втората международна война ", добави той.

Безизходицата ще бъде разисквана от европейските министри по европейските въпроси във вторник и от водачите на Европейски Съюз на видеоконференция в четвъртък .
 Унгария възнамерява да наложи несъгласие върху бюджета на Европейски Съюз
Унгария възнамерява да наложи несъгласие върху бюджета на Европейски Съюз

Защото изискванията за господство на закона са " непримливи " и " изнудване "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР