Унгария е възобновила преговорите с Русия и Сърбия за изграждането

...
Унгария е възобновила преговорите с Русия и Сърбия за изграждането
Коментари Харесай

Унгария започва преговори с Русия, Сърбия, България и ЕК за нов "Южен поток"

Унгария е възобновила договарянията с Русия и Сърбия за построяването на нов газопровод с по-малка мощ от неосъществения " Южен поток ", съобщи през днешния ден пред организация МТИ унгарският министър външните работи и търговията Петер Сиярто. Планът за построяването на новия газопровод е доста реален и „ държавното управление на Унгария, незабавно щом може, ще стартира договаряния със зам.-председателя на Европейска комисия по въпросите на енергийния съюз (Марош Шефчович) и България”, сподели Сиярто.

Министърът уточни, че газопроводът няма да минава напряко през България, а през територията на Турция, а Русия е почнала строителството на подводния сектор на плана „ Турски поток” през Черно море.

Сиярто сподели, че Русия декларира, че е подготвена да извърши плана, а „ в Унгария и Сърбия има всичко належащо за началото на строителните работи, защото там още работят взаимни предприятия, основани за контрол на строителството на газопровода „ Южен поток”.

„ Европейски Съюз не може да има годни причини против подобен газопровод. Той изрази опасения по отношение на „ Южен поток”, тези опасения може да са годни и за „ Северен поток 2”, само че Европейска комисия не е споделила нищо против последния проект”, акцентира унгарският министър.

За " Южен поток "
Проектът за газопровод " Южен поток " беше един от най-големите енергийни планове в Европейския съюз. Морската му права трябваше да стартира край гр. Анапа, на съветския Черноморски бряг, да премине през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг покрай гр. Варна. Нейната дължина е към 931 км. При излизането на " Южен поток " на българския бряг, той трябваше да се свърже със сухоземния сектор на газопровода, по който да се реализира по-нататъшния транспорт на газ през територията на България за страните от Югоизточна и Централна Европа.

Очакваше се употребата на тръбата да стартира при започване на 2016 година, когато да потекат първите количества газ. При цялостен потенциал четирите тръби трябваше да доставят 63 милиарда кубически метра природен газ годишно.

За реализирането на плана за морски газопровод през Черно море бяха нужни вложения в размер на няколко милиарда евро. Точната цена трябваше да бъде избрана след привършване на проектирането, въз основа на резултатите от извършените съществени търгове за доставка на тръби, нанасяне на защитно покритие, полагане на тръби и логистика. Една от цифрите, които се загатва, е 15,5 милиарда евро.

След експлоадирането на украинската рецесия напролет на 2014 година интернационалната конюнктура се усложни и стана неподходяща за реализацията на газопровода.

На 1 декември 2014 година при визитата си в Анкара съветският президент Владимир Путин заяви, че в актуалните условия Русия няма да осъществя плана " Южен поток " и започва договарянията за " Турски поток ", който щеше да минава през южната ни съседка. През 2015 година " Южен поток " опита да се трансформира в „ Турски поток”, само че не можа. Заради свалянето на съветския аероплан Су-24 на границата със Сирия Москва и Анкара стопираха договарянията за газопровода " Турски поток ". В началото на декември 2015 година Русия разгласи, че планът за газопровод „ Турски поток “ е спрян.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР