Унгария е сред държавите, които са се договорили с Русия

...
Унгария е сред държавите, които са се договорили с Русия
Коментари Харесай

Унгария иска да купува руски газ в рубли

Унгария е измежду страните, които са се договорили с Русия да разрешат конвертирането на заплащанията си за съветския природен газ в рубли, оповестява Bloomberg, цитирайки началника на кабинета на унгарското държавно управление Гергели Гуляш.

По този метод страната слага под въпрос глобите, наложени на Кремъл от страна на Европейския съюз, написа още изданието.

Газпром прекъсна доставките за Полша и България в сряда, изпълнявайки заканата да предприеме сходен ход, в случай че заплащанията не се правят в рубли.

„ Унгария, дружно с още девет страни и спазвайки до дъно политиката за глобите на Европейския съюз, заплаща в евро на Газпромбанк, което съветската банка по-късно конвертира в рубли “, съобщи Гергели Гуляш.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвести фирмите да не се поддават на настояванията на Русия да заплащат за газ в рубли, защото Общността търси обединен отговор на въоръжаването на Москва с енергийни запаси след нахлуването ѝ в Украйна.

Унгария, която е измежду най-зависимите европейски страни от съветската сила, твърди, че няма опция на съветския природен газ, а прекратяването на покупките на съветски недопечен нефт би било "изключително скъпо “, съгласно Гуляш.

Рафинериите на най-голямата енергийна компания в Унгария MOL са проектирани да преработват съветски недопечен нефт от уралски вид, като пренастройването им за работа с други сортове би лишило сред две и четири години, сподели основният изпълнителен шеф на компанията Жолт Хернади пред акционерите в четвъртък.

Той пресметна, че цената на сходно начинание ще бъде сред 500 и 700 милиона $.

Унгария беше измежду най-активните съперници на разширението на глобите на Европейски Съюз към съветския петрол и газ.

„ Или купуваме природен газ и недопечен нефт, или няма гориво, няма отопление и стопанската система стопира “, съобщи Гуляш.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР