Унгария е приела да плати глоба от 1,5 млрд. евро

...
Унгария е приела да плати глоба от 1,5 млрд. евро
Коментари Харесай

Унгария плаща 1,5 млрд. евро глоба за злоупотреби с еврофондове

Унгария е приела да заплати санкция от 1,5 милиарда евро за нарушавания при асимилиране на евросредства. Това оповестяват от Еврокомисията в отчет до евродепутатите от комисията по бюджетен надзор. В отговор на питане на евродепутатите Европейска комисия изяснява, че съгласно вътрешните й правила при открити нередности с евросредства, когато обаче е мъчно да се пресметна какъв е тъкмо размерът на вредата за европейския бюджет или за да се спестят административни разноски, институцията предлага на страната извършител да заплати санкция в размер на % от общата сума на програмата, по която са открити нарушавания. В случая с Унгария Европейска комисия открила куп нарушавания по стратегии от районни фондове и предложила на Будапеща да направи цялостен одит въз основа на инспекцията или да заплати санкция от 10 %, с което държавното управление на Орбан се съгласило. Санкцията се равнява на към 2 % от брутния вътрешен артикул на страната, в случай че се изплати за една година. В допълнение на тази санкция Будапеща е глобена и с 25-процентова финансова промяна на рамковите съглашения за водния бранш и 10-процентова финансова промяна по стратегия за териториално развиване.

Хърватия и Германия също са приели да платят санкция за открити нарушавания, излиза наяве от отчета. В случая на Хърватия и Европейска комисия, и националните инспектори откриват съществени нередности в европрограмите за интервала 2014-2020 година В Германия са открити недостатъци, свързани с инспекция на разноските при осъществяването на стратегия за провинция Саксония-Анхалт.

Стандартният размер на такива санкции е избран с регулация за публичните поръчки от тази година, изясняват от Европейска комисия. Глоби могат да се постановат и в случаи на открити съществени дефекти в метода, по който работят системите за ръководство и надзор в страна членка, без да е наложително да е потвърден някакъв съответен случай. Националните държавни управления имат опция да потвърдят, че действителният размер на нередностите е по-малък от преценката на Европейската комисия.

 

РЕШЕНИЕ

Бъдещият ръководител на ЕК Урсула фон дер Лайен прие да промени някои от наименованията на ресорите в екипа си, заяви групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, която настояваше за това. Ресорът на зам-председателя Маргаритис Схинас  " запазване на нашия европейски метод на живот " ще бъде преименуван на " поощряване на нашия европейски метод на живот ". Към името на ресора на бъдещия еврокомисар за работните места Никола Шмит от Люксембург ще бъдат добавени " обществени права ". Думата " риболовство " ще се прибави към ресора на Виргиниюс Синкявичюс от Литва - околна среда и океани. Паоло Джентилони, бъдещият италиански еврокомисар за стопанската система, ще дава отговор и за използването на задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации.

 

1,5 милиарда евро санкция заплаща Унгария на Европейска комисия.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР