Унгария е блокирала възможността на държавите членки на Европейския съюз

...
Унгария е блокирала възможността на държавите членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

Унгария блокира съвместна декларация на ЕС за заповедта за арест на Путин

Унгария е блокирала опцията на страните членки на Европейския съюз да създадат взаимно изказване по отношение на интернационалната заповед за арест на съветския президент Владимир Путин, твърди Bloomberg, представен от Investor.bg.

Ветото на Будапеща значи, че вместо това основният посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел бе заставен да разгласява изказване от свое име, в което „ взема под внимание " решението на Международния углавен съд.

„ Европейски Съюз преглежда решението на Международния углавен съд като начало на процеса на търсене на отговорност и заблуждение под отговорност на съветските водачи за закононарушенията и жестокостите, които те поръчват, разрешават или правят в Украйна ", се споделя в изказването на Борел, оповестено в неделя вечерта.

В понеделник министрите на правораздаването на Европейски Съюз разгласиха лично изказване в поддръжка на решението на МНС, което Унгария не подписа.

МНС издаде заповеди за арест на Путин и неговия комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова за хипотетични военни закононарушения, свързани с отвличането на деца от Украйна. Служителите в Киев проверяват над 16 хиляди хипотетични случая на наложително депортиране на малолетни, съобщи предходната седмица президентът Володимир Зеленски, и до момента единствено към 300 са били върнати вкъщи.

Засега заповедите са най-вече алегорични, а Москва отхвърли този ход. Унгария не е коментирала тематиката пред организацията, а представител на Борел съобщи, че външната работа на Европейски Съюз не разяснява вътрешните способи на работа.

Позицията на Будапеща евентуално ще бъде разисквана по време на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Брюксел тази седмица. Проектът за изводи, забелязан от Bloomberg, сега гласи, че Съветът на водачите „ взема под внимание заповедите за арест, издадени неотдавна от Международния углавен съд, против президента на Русия и неговия комисар по правата на детето за военното закононарушение - нелегално депортиране и прекачване на украински деца от окупираните региони на Украйна в Русия ". Това е сходен текст на формулировката, която употребява Борел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР