Унгария договори с Русия още доставки на руски газ през

...
Унгария договори с Русия още доставки на руски газ през
Коментари Харесай

Унгария се споразумя за още доставки на руски газ

Унгария контракти с Русия още доставки на съветски газ през тази година. Това са спомагателни количество към към този момент съществуващата дълготрайна договорка сред двете страни, оповестява " Ройтерс ".

Новите условия бяха контрактувани по време на аудиенция на унгарския външен министър Петер Сиярто в Москва. Унгария, която няма изход на море, получава сред 80-85% от своя газ от Русия. Сиярто съобщи, че предходната година към 80% от вноса на недопечен нефт също е пристигнал от там.

Докато страните в Западна Европа поставят съществени старания да се откъснат от съветския газ, Будапеща получава 4,5 милиарда куб. м газ годишно от Русия по силата на 15-годишно съглашение, подписано през 2021 година

Газът се транзитира главно по газопровода " Турски поток ", който минава директно през България. Той разрешава на Москва да заобиколи Украйна, с цел да придвижва съветски газ до Южна Европа.

" Газпром резервира опцията, че в случай че имаме потребност от него, за подготовка за зимата или за пълнене на складове, можем да закупим в допълнение газ над количеството, несъмнено в дълготрайната договорка ", изясни унгарският външен министър.

В изказване на съветския енергиен колос се показва, че компанията " ще прегледа опцията за доставка на спомагателни количества природен газ за Унгария през 2023 година и използване на разсрочено заплащане за тези доставки ".

Сиярто съобщи, че Новак го е уверил, че доставките на газ по газопровода " Турски поток " ще се реализират без спирания.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР