Умствената сила не винаги се отразява в това, което човек

...
Умствената сила не винаги се отразява в това, което човек
Коментари Харесай

13 белега за силна психика

Умствената мощ не постоянно се отразява в това, което човек прави. Обикновено има свидетелства за съществуването на такава в другото, което той не прави. 

Силната душeвност значи да умеем да направляваме свои мисли, държанието си и страсти. Това счита американската авторка Ейми Морин. Тя издаде книга в Щатите със заглавие  " 13 неща, които умствено мощните хора не вършат ". Ето кои са тези неща, съгласно Морин, напълно в резюме изброени от уеб страницата Business Insider.

1. Хората със мощна душeвност не губят време да се самосъжаляват . Според тях това е самодеструктивно държание, похабяване на скъпия брой дни, с които разполагаме, с цел да сме щастливи, да се усещаме добре, да вършим други хора удовлетворени от живота и да променяме действителността към възстановяване в дълготраен проект. Каквото и да се е случило, постоянно можем да потърсим и открием нещо добро в живота, което да ни въодушеви. Дори то да е едно само. 

2. Те не заявяват пълномощията си на други . Не дават от персоналната си мощ и власт. Застават зад своите права и държат на позицията си. Други хора не трябва да управляват дейностите ни.

3. Не бягат от измененията . Морин написа, че има пет етапи на човешка реакция към смяната: авансово очакване, съзерцание, подготовка, деяние, поддръжка. Да се надигнем пред смяната е плашещо за всеки. Като се съпротивяваме обаче възпрепятстваме персоналния напредък. Силна душeвност се изисква за бързото адаптиране към новите обстановки.

4. Не се концентрират върху неща, които не са в техния надзор . Приемат че има такива и не престават напред. 

5. Не се тревожат, че не са угодили на всички. Стараят се допустимо по-малко да дефинират самооценката си от мнението на близките. 

6. Не се опасяват да поемат авансово оценени опасности . Хората доста постоянно се ужасяват да поемат опасности, било то финансови, физически, прочувствени, обществени или свързани с бизнеса. Но всичко се свежда до наличното знание, показва Морин. Липсата на информация значи, че е дребна вероятността да пресметнем до какво може да докара съответния риск. Незнанието значи повишаващ се боязън. 

7. Не се стопират на предишното . Не мислят за него постоянно. Колкото и да е било хубаво, даже да е било неприятно, то не може да се промени. Само бъдещето може. Единственото здравословно отношение към предишното е да се изведат от него нужните персонални уроци, като се премислят обстоятелствата, без да се влагат страсти. Това е логичен метод да се проучва, който е потребен. Влагането на усеща в размишления за нещо непроменимо е нездравословно. 

8. Не повтарят едни и същи неточности още веднъж и още веднъж . Приемат отговорността за грешката и основават умствен, а може даже и писмен, проект за избягването й в бъдеще. 

9. Не се възмущават от триумфа на другите. Гневът и неспособността да одобряваме благоденствието на околни хора, даже то да е обвързвано с неправда по отношение на нас самите, единствено ни вреди здравословно и не се случва нищо друго. То не касае тези, които добруват, по никакъв метод. С малко повече умствена мощ тази естествено заложена податливост към вътрешно неодобрение или злоба, се преодолява. 

10. Не се отхвърлят след първия неуспех. Успехът не е незабавна преживелица. За него се желаят труд, неизменност и устойчивост - на мозъка и тялото. 

11. Не се опасяват да прекарват дълго време сами . Да се надигнем пред личните си мисли е плашещо за мнозина. Затова се опияняваме със развлечение, медийно наличие. Но това е единственият метод да достигнем задачите си. И би трябвало да си душевен мощен човек, с цел да го сториш. 

12. Не усещат, че светът им е задължен за нещо . Лесно е да се разочароваме, да се ядосаме за това, че животът не ни възнаграждава за толкоз доста старания и взаимни отстъпки. Но то само вреди на нас самите и ни пречи да бъдем по-ефективни, по-смели. Което, от своя страна, би предизвикало света да ни възнагради. 

13. Не чакат незабавни резултати. Желанието да развием реалистични упования и схващане, че триумфите не се случват за ден, е нужна причина, в случай че искаме да достигнем цялостния си капацитет, счита Морин. Хората с по-слаба душeвност постоянно са нетърпеливи. Те надценяват качествата си и подценяват какъв брой дълго ще отнеме смяната. Винаги има провали по пътя, само че в случай че измерваме персоналния си напредък и не забравяме да обгръщаме с взор обширната картина, нещата ще ни се получават добре. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР