Уморени и изтощени нощем лягаме в леглото с надеждата да

...
Уморени и изтощени нощем лягаме в леглото с надеждата да
Коментари Харесай

Как да заспим по-бързо: Една минута е напълно достатъчна, ще се убедите сами

Уморени и изтощени нощем лягаме в леглото с вярата да се събудим отпочинали и във форма на сутринта. За страдание, това не постоянно се случва. Напрежението и напрежението си споделят своето – дълго се въртим, обръщаме се ту на едната, ту на другата страна и макар че сме ужасно изтощени, по този начин и не съумяваме да заспим с часове. А на другия ден резултатът е плачевен…

Как да заспим по-бързо и кои са основните аргументи за нарушаване на съня – потърсихме отговор от експертите.
Причини за нарушаване на съня
Проблемите със съня и произлизащото от това прочувствено безсилие са най-често срещани измежду жителите на по-големите градове. Когато не можем да заспим бързо и да се наспим добре през нощта, още със ставането си от сън сме към този момент изтощени, а до вечерта се усещаме като изцеден парцал. Нямаме задоволително сили за нищо. Така се развива синдромът на хроничната отмалялост, който обаче е единствено върхът на „ айсберга “.

„ Проблемите със съня могат да бъдат провокирани от изискванията на живот “, разяснява доктор Шупо, теоретичен шеф на мрежа от клиники за имунорехабилитация и превантивна медицина. Например, да бъдат предизвикани от непрекъснато престояване в помещение със застоял въздух, както и на място със мощен звук и ярка светлина. А диагнозата " бодърствуване " нормално се слага в случаите, когато пациентът изпитва проблеми със съня най-малко три пъти седмично.

Безсънните нощи не трябва да се подценяват, защото това е алармен сигнал от тялото. Хроничната липса на сън нарушава действието на нервната система, понижава обществената интензивност, умствената и физическата продуктивност. Ако казусът продължава дълго време, това може да докара до рискови последствия за организма: нарушена имунна отбрана и развиване на хронични болести.
Как да заспим по-бързо и да се наспим добре?
При продължителни нарушавания на съня можете да опитате да се справите сами с казуса или да се консултирате с доктор. Най-често лекарите предписват артикули, съдържащи мелатонин - аналог на хормона, който се създава през нощта в мозъка.

Липсата на мелатонин се отразява отрицателно на благосъстоянието и здравето, защото това вещество е отговорно за регулирането на биологичните ритми. Благодарение на такава терапия, качеството на нощната отмора последователно се усъвършенства, индивидът стартира да спи задоволително и качеството на съня му е положително.

Мелатонинът обаче би трябвало да се употребява единствено по рекомендация на доктор и прецизно в избрана доза. Има и други, само че не по-малко ефикасни техники за възобновяване на съня.
Прости способи да заспите бързо без медикаменти
За да заспите бързо при бодърствуване и да спите задоволително, би трябвало да следвате няколко елементарни правила.
Затъмнете стаята
Спалнята би трябвало да е добре затъмнена. Светлината, проникваща от улицата, през щорите или пердета, нарушава заспиването и качеството на нощната отмора. Важно е да премахнете всички източници на светлина.

Следете за температурата в помещението

Най-подходящата температура през нощта е 17-20 градуса, най-много 22 градуса. Този температурен режим е най-благоприятен за производството на мелатонин, цялостното разпределяне и възобновяване на организма.
Лягайте си в точния момент
„ Много е значимо да се придържате към избран модел на сън “, поучава доктор Шупо. Производството на мелатонин се случва единствено през интервала от 23 часа до 3 часа сутринта. По това време човек би трябвало да спи. Мелатонинът е извънредно значим, защото е и хормонът на младостта. Забавя стареенето, намалява равнищата на кортизол след тежки извършения, намалява равнищата на глюкозата.

Важно е да си лягате рано, сред 21-23 часа.
Завийте се с тежко одеяло
Интересна техника за бързо заспиване е потреблението на тежко одеяло. Днес производителите на завивки се мъчат да ги създадат колкото се може по-леки и в същото време топли, само че в действителност колкото по-тежко е одеялото, толкоз по-бързо и елементарно можем да заспим. Причината? Такива одеяла имитират прегръдка, в която човек неумишлено се отпуска.
Пропуснете късната вечеря
Дори и да сте работили до късно, значимо е да си изградите ежедневна рутина, тъй че да има най-малко три часа сред вечерята и спането. Смилането на храната през нощта не е от изгода нито за храносмилателната система, нито за качеството на съня. Но пиенето на успокояващи билкови чайове малко преди рухването на нощта е добър табиет. Билките ще ви оказват помощ да се успокоите и да заспите доста по-бързо.
Вземете вана вечер
Вана с магнезиева сол има изключително релаксиращ резултат. Балансира нервната система, разрешава ви да се настроите на отмора, да заспите бързо през нощта и да имате добър сън.
Как да заспите за 1 минута?
Тази техника за бързо заспиване е създадена за военни водачи на американската войска. Позволява ви да заспите за 10-60 секунди. Може да отнеме време, с цел да я овладеете, само че с течение на времето тя ще ви помогне да заспивате съвсем незабавно.

Какво би трябвало да извършите?
Легнете комфортно на леглото и се отпуснете;
Съсредоточете се върху отпущането на всички мускули в тялото си: отпуснете мускулите на лицето, торса, по-късно на краката и най-после ръцете. Представете си, че всяка една от тези обособени елементи натежава и се отпуска и по-късно спирате да я чувствате. Постепенно се „ освободете “ от цялото тяло;
Вдишайте надълбоко и издишайте, отпускайки гърдите си;
Изчистете мислите си за 10 секунди, представете си нещо релаксиращо, като течаща река или осветено от звезди небе.

След няколко секунди би трябвало да сте заспали. И това не са измислици - техниката е изпитана и резултатът е неизбежен!

Автор: Лора Костова, основен редактор на happy-woman.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР