Уморена от война, инфлация и енергиен хаос, Европа е изправена

...
Уморена от война, инфлация и енергиен хаос, Европа е изправена
Коментари Харесай

На какво се дължи хаосът на европейските летища

Уморена от война, инфлация и енергиен безпорядък, Европа е изправена пред нова рецесия - този път в авиацията . Още преди ваканциите летищата се оказаха цялостни с летовници и затрупани с загубен багаж. За да спасят празничния сезон и да предотвратят срив, управляващите и бизнесът започнаха незабавни ограничения, написа Би Би Си.

Летищата постановат квоти за полети, самолетните компании редуцират графици, анулират полети и покачват цените на билетите - не с концепцията да създадат повече пари, а с вярата да продадат по-малко билети.

Причината за най-голямата рецесия от години е, че в първия пълностоен празничен сезон след две пагубни години на пандемия самолетните компании бяха изправени както пред неистово търсене на билети, по този начин и пред дефицит на работна ръка.

По време на локдауните доста чиновници бяха уволнени или напуснаха и не бързат да се върнат. А от тези, които останаха, някои са инфектирани още веднъж с COVID-19, а други стачкуват с искане за по-високи заплати на фона на рекордна инфлация. Проблемът тормози освен самолетните компании, само че и летищата и железниците.

Системата е в точката на строшаване и всяко дребно разстройване, като компютърна неточност, може да потопи всяко европейско летище в безпорядък. За да компенсират дефицита на работна ръка, управляващите на някои страни смекчават имиграционните правила, а Ирландия като цяло даде обещание да назначи военни, в случай че летището в Дъблин изпитва критиченнедостиг на личен състав .

" Страхувам се, че лятото ще се окаже стресиращо за мнозина. За страдание има доста неприятни изненади, провалени ваканции и финансови загуби ", сподели Пол Чарлз, специалист с опит във Virgin Atlantic и железопътния оператор на тунела под Ламанша " Евростар ".

Летищата вкарват квоти

Лятото постоянно е комплицирано, само че това лято е особено. Закъсненията и анулираните полети доближиха невиждано равнище . И по този начин, на най-голямото европейско летище - лондонското " Хийтроу " - броят на закъснелите полети към този момент е със 78% по-висок от последното обикновено лято на 2019 година преди пандемията, съгласно Официалното управление за авиацията (OAG).

А " Хийтроу " надалеч не е най-проблемното. Въз основа на данни на OAG, анализаторите на Hopper класираха европейските летища във връзка с броя на закъснелите полети. През юли първите редове са заети от Брюксел и Франкфурт на Майн. По-зле от " Хийтроу " е и амстердамското летище " Схипхол ", и парижкото " Шарл дьо Гол " - второто и третото европейски летища по пътникопоток.

В същото време секторът към момента не се е възстановил изцяло от пандемията. В Западна Европа броят на полетите по вътрешни и интернационалните линии в този момент е с 11% по-малък в съпоставяне със същата седмица на 2019 година, съгласно данни на OAG.

За да избегнат хаоса, летищата вкарват квоти за обслужване на пасажерите.

След " Схипхол " и другото лондонско летище " Гетуик ", " Хийтроу " разгласи във вторник, че лимитира броя на пасажерите, които е готово да обслужва. Обявената квота от 100 000 души дневно до 11 септември е с 4000 места по-ниска от настоящия график.

Освен това към една трета от тези извънквотни билети към този момент са продадени и в този момент самолетните компании ще би трябвало освен да понижат полетите, само че и по някакъв метод да убедят хората да не купуват повече билети.
 Хаосът с полетите в Европа не засегна летище София
Хаосът с полетите в Европа не засегна летище София

Обслужването е 10 пъти по-бързо, в сравнение с в европейските летища

Авиокомпаниите анулират полети авансово

Авиокомпаниите редуцират летните написания, с цел да могат да ги изпълнят. Повечето пасажери на анулирани полети ще прекарат ваканциите си вкъщи и ще изгубят пари , изхарчени за хотели, коли чартърен и детски лагери, до които в този момент няма по какъв начин да стигнат.

" Физически е невероятно да се резервират още веднъж всички анулирани полети - няма задоволително личен състав. Недостигът на работна ръка в авиационната промишленост в този момент се прави оценка на 20-30% спрямо нормалните числа в пика на летния сезон ", споделя Пол Чарлз.

Графиците на най-големите европейски самолетни компании за пиковата първа седмица на август към този момент са се свили с 10% спрямо тези, формирани преди началото на празничния сезон през април, съгласно данни на OAG.

Най-голямо е свиването при British Airways - с близо 20%, следвани от Easyjet и Wizz Air - с по към 10%. Но най-големият европейски транспортьор, Ryanair, реши да похарчи пари, вместо да загуби част от пасажерите си, и в следствие графикът му до момента е единствено 3,4% по-скромен от плануваното напролет.

Намаляването на графика разрешава да се избегне отменяне на полети в последния миг - това е по-скъпо, защото би трябвало да се заплати и на двете летища, а пасажерите би трябвало да получат обезщетение, в случай че са известени по-малко от две седмици преди заминаването. Резултатите към този момент се усещат.

" Процентът на анулираните в последния миг полети във Англия се върна към естествените равнища, а на други пазари обстановката последователно се възстановява. Ако всичко остане по този начин до края на лятото, тогава ще може да се заключи, че подхванатите ограничения са имали резултат. Времето ще покаже ", написа анализаторът на OAG Джон Грант.

Можеше да е по-лошо

Двете съществени незнайни в това уравнение са стачките и коронавирусът . От началото на лятото към този момент стачкуваха стюардите на Ryanair в Испания, Италия, Франция, Белгия и Португалия, водачите на Brussels Airlines, наземните служби на парижкото летище " Шарл дьо Гол ".

Те желаеха по-високи заплати и по-добри условия на труд. Стачките обаче имаха най-малък резултат върху полетите: Ryanair загуби към 2% от полетите, а Air France - не повече от 10%

Но скандинавската самолетна компания SAS имаше по-малко шанс. Най-голямата пилотска стачка продължава към този момент 10 дни и докара до анулацията на повече от половината полети. Компанията понижава разноските, с цел да оцелее, само че синдикатите са недоволни от изискванията на преструктурирането.

Някои стачки бяха предотвратени или отсрочени в последния миг, основно заради отстъпки от страна на фирмите. Пилотите на Norwegian Air, гишетата за чекиране на British Airways на " Хийтроу ", противопожарните и наземните служби на " Шарл дьо гол " трансформираха решението си да спрат работа.

Заплахата обаче не е отминала. Наземният личен състав и стюардесите на Lufthansa от Ryanair и easyJet в Испания заплашват със стачки. А нова вълна от COVID-инфекции в Европа дава обещание увеличение на броя на чиновниците в отпуск по болест и в най-лошия случай връщане на пандемичните ограничавания на летищата, които така и така едвам се оправят с пътническия трафик.
 Lufthansa анулира още 2000 полета
Lufthansa анулира още 2000 полета

Заради стачки, дефицит на личен състав и пандемични ограничавания

" Това не е първата рецесия ", сподели Уили Уолш, началник на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA), без да губи оптимизъм. " Учим се, приспособяваме се и се оправяме по-добре идващия път. "

Уолш и IATA интензивно лобират за увеличение на полетите, унищожаване на всички COVID-ограничения и унищожаване на всевъзможни квоти за полети. Уолш сподели пред Bloomberg Television, че макар всички проблеми това лято не се чака срив и хората ще могат да летят, даже в случай че това ще им коства повече заради увеличаващия се личен състав на самолетните компании и разноските за гориво.

" От позиция на пасажерите това лято всичко би трябвало да е наред. Да, виждам както заглавия, по този начин и фотоси във вестниците. Но в по-голямата си част това са изолирани произшествия. "
 Стачки и митинги в Белгия поради повишаването на живота Обновена
Стачки и митинги в Белгия поради повишаването на живота

Около 70 хиляди излязоха по улиците на Брюксел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР