Уморен от митнически забавяния и допълнителна бюрокрация, след като Великобритания

...
Уморен от митнически забавяния и допълнителна бюрокрация, след като Великобритания
Коментари Харесай

Борейки се с Брекзит, британски фирми се насочват да инвестират в Европа

Уморен от митнически забавяния и спомагателна администрация , откакто Англия напусна Европейския съюз, Farrat, дребен производител в края на Манчестър, усилва вложенията си в Германия, с цел да компенсира, предава „ Агенция Ройтерс “.

Производителят на антивибрационни елементи за здания и машини се разраства бързо, съвсем удвоявайки броя на чиновниците си в британския град през последните пет години, само че споделя, че Брекзит се оказва спънка. Главният изпълнителен шеф Оливър Фарел съобщи:

„ Сега насочваме доста вложения в основаването на индустриални уреди в Германия, с цел да премахнем комерсиалните търкания. В момента Брекзит доста лимитира нашия напредък. “

Компанията надалеч не е единствената, съгласно няколко диалози, извършени от „ Ройтерс “ с шефове на компании, бизнес групи и политици в цяла Англия през 2023 година Икономическите данни сочат сходна история. Германските данни демонстрират, че английски компании са отворили 170 плана за директни задгранични вложения в най-голямата стопанска система в Европа предходната година, защото фирмите са търсели опора в единния пазар на блока. Това е надалеч от 50-те запитвания от английски компании – по-скоро от ангажирани планове – регистрирани от German Trade & Invest през 2015 година, годината преди референдума за Брекзит .

В съседство държавното управление на Нидерландия заяви за над 300 „ компании за Брекзит “ – английски компании, които счита, че се пробват да заобиколят комерсиалните търкания, които са преместили интервенции там от 2016 година

Междувременно бизнес вложенията във Англия при започване на 2023 година бяха с към 1% над равнището си по време на гласуването през юни 2016 година, което някои икономисти отдаваха на несигурността по отношение на комерсиалните връзки с Европейски Съюз. За същия интервал бизнес вложенията са скочили с 25% във Франция, с 21% в Съединените щати и със 7% в Германия, съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Икономисти, подкрепящи Брекзит , акцентират, че сходни данни подценяват обстоятелството, че английските корпоративни вложения процъфтяваха в годините преди средата на 2016 година и трябваше да се забавят. Бизнес изследванията обаче сочат Брекзит като фактор зад слабите вложения през последните години.

Изгубени благоприятни условия

Приказките за пропуснати благоприятни условия заради Брекзит са нещо всекидневно измежду бизнес водачите в и към Манчестър в северозападната част на Англия, сподели кметът на града Анди Бърнам.

„ Едва ли някой може да каже нещо позитивно “ , счита Бърнам, който е член на опозиционната Лейбъристка партия и желае Англия да остане в Европейски Съюз. Той добавя:

„ В множеството случаи се прибавя пласт трудност, който не са имали преди. “

Въпреки това Бърнам е на мнение, че пазарът на Европейски Съюз остава извънредно значим за Манчестър, третият по величина град във Англия след Лондон и Бирмингам.

Около 61% от износа на артикули от Голям Манчестър е отишъл в Европейски Съюз през 2019 година, съгласно публични оценки, спрямо 42% от износа от Лондон и югоизточна Англия.

Бърнам акцентира, че Манчестър има сполучлив опит в привличането на интернационална търговия и вложения, само че, сходно на Farrat, измежду локалните компании има чувство, че по-лесните търговски връзки биха създали този опит още по-добър.

Докато някои компании в Манчестър влагат в индустриални уреди и офиси в Европейски Съюз, с цел да предотвратят разстройствата в търговията, други споделят, че нямат различен избор, с изключение на да споделят нов бизнес с компании в по-добра позиция да работят в блока.

Creative Concern, рекламна и маркетингова организация, има над 20 чиновници и за последните 20 години построи мощен европейски бизнес, като се възползва от статута на британския като общ език на континента. Основателят и шеф Стив Конър разяснява, че работата е, както нормално в годините директно след гласуването за Брекзит – до момента в който новите търговски условия с Европейски Съюз не влязоха в действие през януари 2021 година

Сега Creative Concern открива, че към този момент не може да кандидатства непосредствено за планове, включващи Европейската комисия, макар че някои противници от други страни отвън Европейски Съюз могат и би трябвало да споделят планове, за които преди е кандидатствала сама, с компании, основани в Европейски Съюз. Конър изясни:

„ Тъй като нашето държавно управление, в своята безкрайна мъдрост, избра да преследва корав Brexit, ние се оказваме в по-неравностойно състояние от други страни отвън Европейски Съюз, което натрива сол в раната. “

Британското държавно управление обобщава, че връзките с Европейски Съюз напредват, акцентирайки меморандум за съгласие за търговията с финансови услуги, подписан предишния месец, разказан от финансовия министър Джереми Хънт като „ повратна точка “ в разговора с блока.

„ Хората са изнервени “

Икономисти и бизнес групи споделят, че казусът с комерсиалните търкания с Европейски Съюз се е усложнил от неналичието на дълготрайна фискална тактика във Англия, защото многократните краткотрайни данъчни облекчения се отразяват неловко на междинния седемгодишен капиталов цикъл за производителите , съгласно комерсиалния орган Направи UK. Британските компании също чакат да чуят по какъв начин – или даже дали – Лондон има намерение да се конкурира с големите зелени енергийни и софтуерни дотации, предлагани от Съединените щати и Европейски Съюз .

Правителството на Англия съобщи, че има амбициозна цел да доближи чисти нулеви излъчвания до 2050 година и има вяра, че свободните пазари – вместо дотациите – са най-хубавият метод за реализиране на това.

Във Farrat резултатите от Брекзит са подли , надвишават решенията за вложения, посочи Фарел, описвайки възприятието на безпокойствие, изпитвано към английските компании от евентуални задгранични клиенти, изтощено от години на политически разтърсвания. Той акцентира:

„ Хората са нервни. Ние отиваме при клиенти, които споделят: „ Страхотно, това е положително техническо предложение – само че ще би трябвало да притеглим британци към него. “

Това безпокойствие към този момент навреди на 3P Innovation, различен бързо разрастващ се производител, основан на 85 благи (137 км) южно от Манчестър в град Уоруик в централната част на страната. Той създава съоръжение за автоматизация, употребявано в опазването на здравето и хранително-вкусовата индустрия, машини, постоянно съчетани с изолиращи модули – корпуси за стерилно произвеждане – направени от профилирани компании. Основателят Дейв Сийуърд съобщи, че 3P е пропуснал контракт с Европейски Съюз, тъй като клиентът е счел, че е прекомерно рисковано да изпрати изолатора във Англия, с цел да се сдвои с машините на 3P, преди да се върне в Европейски Съюз – заради капацитета за митнически инспекции и забавяния. Отказвайки да разпознава въпросния клиент, Сиуърд продължи:

„ Така че това беше контракт, който знаем, че сме изгубили единствено тъй като към този момент не сме в Европейски Съюз. “

„ По-малко предизвестия “

Сиуърд разяснява още, че лесният достъп до сертификационната стратегия на Европейски Съюз за CE е от основно значение за оцеляването на 3P Innovations, защото условията за сигурност, здраве и запазване на околната среда се изискват от клиенти от Европейски Съюз, както и от клиенти от Съединени американски щати и Япония, които желаят CE-сертифицирано съоръжение.

Той сподели, че е имало натоварени месеци, до момента в който компанията е работила по какъв начин да получи достъп до програмата CE отвън Европейски Съюз. В последна сметка отваря офис в Холандия.

Досега също по този начин има малко признаци, че компаниите връщат производството си във Англия след Брекзит , макар че някои го обмислят, съгласно проучване на UK in a Changing Europe, мозъчен концерн, който преглежда по-малките производители в Уест Мидландс. Но, сходно на Farrat и 3P Innovation, той също открива, че някои компании са отворили или разширили активността си в Европейски Съюз . Субра Кришнан Харихара, началник на проучванията в Търговската камара на Голям Манчестър (GMCC), признава:

„ Клиентите от ЕС… желаят по-малко кавга. Те не виждат Обединеното кралство като благонадежден снабдител. Дългосрочното влияние на това евентуално ще бъде, че по-малко компании имат предпочитание да се възползват от опциите за интернационална търговия. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР