Умното използване на натрупаните инженерни данни от роувъра Curiosity на

...
Умното използване на натрупаните инженерни данни от роувъра Curiosity на
Коментари Харесай

Роувърът Curiosity измерва плътност на скалите и гравитацията на Марс

Умното потребление на насъбраните инженерни данни от роувъра Curiosity на НАСА е разрешило на екип от откриватели от Щатския университет в Аризона, да мери плътността на скалните пластове в 96-километровия кратер на Гейл на Марс.

Констатациите, които са оповестени в списание Science, демонстрират, че пластовете са по-порести, в сравнение с учените подозираха до момента.

Откритието също по този начин дава на учените нова техника, която да се употребява в бъдеще, защото роувърът продължава своето пътешестване през кратера и нагоре по скатовете на Шарп, планина с височина в нейния център от 4800 м.

„ Това, което успяхме да създадем, е да измерим обемната компактност на материала в кратера Гейл, споделя участникът в плана Травис Габриел. Той е работил  за пресмятане на компактност на скалите и на античните седименти насъбрани в дъното на кратера.

„ Работейки въз основата на минералното обилие в скалите, както е несъмнено от инструмента за химия и минералогия, оценихме компактност на зърното на скалите от 2810 кг на пространствен метър “, споделя той. „ Въпреки това обемната компактност, която действително излезе от нашето проучване, е доста по-малка – 1680 кг на пространствен метър. “

Много по-ниската цифра демонстрира, че скалите имат понижена компактност, което най-вероятно е резултат от порестата им конструкция. Това значи, че скалите са компресирани по-малко, в сравнение с учените са считали до момента.

Инженерните датчици, употребявани в изследването са били акселерометри и жироскопи, сходни на тези, които се намират във всеки смарт телефон. В телефона те дефинират неговата ориентировка и придвижване. Сензорите на Curiosity вършат същото, само че с доста по-голяма точност, като оказват помощ на инженерите и контролерите на задачата да направляват роувъра по марсианската повърхнина.

Когато обаче, роувърът стои неподвижно, акселерометрите не бездействат, а мерят силата на гравитацията на това място на Марс.

Екипът е взел инженерните данни от първите пет години на задачата. Curiosity каца на повърхността на Марс през 2012 година, и учените употребяват тези данни с цел да измерят гравитационното привличане на Марс на повече от 700 точки по трасето на роувъра.

Тъй като Curiosity се изкачва по планината Шарп, тя също стартира да въздейства, само че не толкоз, колкото чакаха учените.
„ Скалите в по-ниските равнища на планината Шарп са изненадващо порести, “ споделя водещият създател Кевин Луис от университета „ Джон Хопкинс “.

„ Знаем, че долните пластове на планината са били заровени с течение на времето. Това ги уплътнява, дава им по-висока компактност. Но тази находка подсказва, че не са били заровени от толкоз материал, колкото си мислехме “.

Планетарните учени от дълго време дебатират произхода на планината Шарп. Кратерите на Марс с размера на Гейл имат върхове в центъра, провокирани от шока от удара, който ги е образувал. Това би обяснило част от височината на върха. Но горните му пластове наподобява са формирани от утайки донесени от вятъра и по-лесно ерозирани в съпоставяне със скалите.

Дали тези утайки по някое време са запълнили цялата купа на кратера? Ако е по този начин, те биха могли да влияят мощно върху материалите в основата, като ги уплътняват.

Но новите открития демонстрират, че долните пластове на планината Шарп са уплътнени единствено с 1 до 2 километра от материала – доста по-малко, в сравнение с в случай че кратерът е бил изцяло напълнен.

„ Все още има доста въпроси за това по какъв начин се е развила планината Шарп, само че това проучване подрежда значима част от пъзела “, споделя Ашвин Васавада, академик от плана на Curiosity в лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Пасадена, Калифорния, който ръководи задачата.

„ Аз съм разчувствуван, че учени и инженери към момента намират реформаторски способи да създадат нови научни открития въз основата на данните насъбрани от роувъра “, споделя Васавада.

От своя страна Габриел прибавя: „ Това е доказателство за изгодата от съществуването на разнородни набори от техники на роувъра Curiosity и в този момент чакаме с неспокойствие да забележим какво съставляват горните пластове на Планината Шарп “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР