Умниците ще изобретят бъдещето, заяви Винод Хосла през 2010 г.

...
Коментари Харесай

Милиарди се инвестират в борбата с климата

" Умниците ще изобретят бъдещето ", съобщи Винод Хосла през 2010 година Рисковият капиталист не говореше за уеб сайтове за електронна търговия, приложения за вложения или обществени платформи. По-скоро речта му, изнесена в Калифорнийския софтуерен институт (Калтех), имаше за цел да въодушеви блестящи инженери и учени да се стремят към нововъведения, свързани с климата. Инвестиционният балон на " зелените технологии " таман се бе спукал, тъй че тогава промишлеността не изглеждаше като добър вид за кариера. Но в случай че най-хубавите гении поемат сложните инженерни провокации, той твърди, че ранните търговски триумфи и повишението на публичното внимание към казуса ще доведат до " сходен на Netscape " миг, базирайки се на уеб браузъра, който даде началото на потребителския интернет в средата на 90-те години. " След 10 години ", предвижда той, " равнището на нововъведенията ще се взриви ".

Инвеститорът милиардер, който от този момент поддържа Impossible Foods (която създава нисковъглероден различен протеин и се прави оценка на 10 милиарда долара) и QuantumScape (който създава усъвършенствани акумулатори и предходната година събра 680 млн. $ посредством профилирана компания за придобиване или SPAC), уцелва подобаващия миг. Международната енергийна организация пресмята, че новите патенти, свързани с главните " зелени " технологии като акумулатори, водород, интелигентни мрежи и хващане на въглерод, надалеч изпреварват тези в други технологии, в това число изкопаемите горива.

Парите последваха нововъведението

Анализаторската компания BloombergNEF счита, че предходната година вложителите са вложили повече от 500 милиарда $ в " енергийния преход " (декарбонизиране на всичко - от силата и превоза до индустрията и селското стопанство), два пъти повече, в сравнение с през 2010 година (виж графиката). Огромна част от вложенията под формата на рисков капитал (VC), който се изсипва в редица области (виж графиката). Консултантската компания PwC пресмята, че сред 2013 и 2020 година вложенията на VC в технологиите за климата нарастват пет пъти по отношение на общото световно финансиране на стартъпи. През 2021 година тези вложения могат да доближат близо 60 милиарда $ единствено в Америка (виж графиката) по отношение на 36 милиарда $ предходната година. Може ли този взрив да избегне ориста на предходния и да даде началото на нова промишленост от колоси?

Краткият отговор е: изцяло допустимо. Съвременният бизнес в региона на климатичните технологии наподобява по-издръжлив и по-устойчив във финансово отношение отпреди десетилетие, когато VC компаниите изгубиха над половината от 25 милиарда $, вложени в започващи компании за чисти технологии сред 2006 и 2011 година Абе Йокел от капиталова компания Congruent Ventures напомня, че в тези тъмни години " в случай че влезете в заседателната зала на VC компания и кажете, че работите върху чисти технологии, старшите сътрудници просто напуснаха стаята. "
Кои компании по-колко влагат в технологии свързани с климата. Автор: The Economist Източник: The Economist
Сега всички слушат, насърчени от истории за триумф като Beyond Meat, противник на Impossible Foods, който направи положителни пари за ранните си вложители, когато стана обществена компания през 2019 година с оценка от 1.5 милиарда $ и в този момент се прави оценка на към 8 милиарда $, и изключително Tesla, пионер на електрическите коли, чиято пазарна капитализация се е нараснала от 1.7 милиарда $, когато стана обществена през 2010 година, до 718 милиарда $ през 2021 година. Глобалният показател на чистите технологии на S&P е генерирал междинна годишна възвращаемост от над 40% през последните три години, повече от два пъти тази на бенчмарковия показател S&P 500 с огромните американски компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР