Умните земни пчели, които са се събудили по-рано от хибернация

...
Умните земни пчели, които са се събудили по-рано от хибернация
Коментари Харесай

Земните пчели подлъгвали растенията да цъфтят по-рано

Умните земни пчели, които са се събудили по-рано от хибернация поради топлата пролет, подлъгват растенията да цъфнат по-рано, изгризвайки дребни елементи от листата им, написа в. "Дейли мейл ", оповестява БНР.

Д-р Марк Мешер от университета в Цюрих откри, че когато тези инсекти се пробудят по-рано от зимен сън, а това постоянно им се случва заради световното климатично стопляне, те се оказват в дефицит на полени. Тогава умните насекоми преднамерено нараняват листата на растенията, на които им е рано да цъфтят. Тази тактика работи безотказно съгласно направените наблюдения. Нахапаните листа подтикват преждевременния разцвет от две седмици до цялостен месец преди нормалното.

Още не е известно каква е причинно-следствената връзка сред пострадванията на листата и цъфтежа. Но резултатът е реалност, разяснява доктор Мешер. По неговите думи растенията имат механизъм да цъфтят по-рано, изправени пред засушаване или патогенна зараза. Явно гризането на листата по някакъв метод отключва същата реакция и в процеса на еволюцията пчелите са се научили да се възползва от тази "измама ". "В този случай наподобява следим от страна на растенията краткосрочна тактика за възпроизводство, когато дълготрайните вероятности за оцеляване са застрашени ", разяснява швейцарският академик.

По неговите думи е налице негласна симбиоза, при която насекомите се възползват от по-ранния хранителен запас, само че и растенията са облагодетелствани, защото са сигурни,че ще разполагат с нужните им опрашители.

Резистентни към топлината водорасли могат да защитят коралите от избелване
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР