Умни паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за

...
Умни паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за
Коментари Харесай

Коя е LoRa и ще успее ли тя да направи София „умен” град


Умни паркинги, които демонстрират на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги направляват до там, интелигентно осветяване, надзор на качеството на въздуха, дейно ръководство на контейнерите за боклук и отдалечено и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита.

Това са единствено част от опциите, които LoRa дава. А, в този момент да се срещнем с LoRa.

Зад звучното дамско име, в действителност се крие Long Range технология, употребяваща радиочестотен набор в под-гигахерцовия диапазон за връзка с ниска мощ сред доста на брой устройства - датчици и базови станции, които са ситуирани върху обширна територия.

Технологията покрива условията във връзка с Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна връзка, подвижност и услуги, свързани с локализация. И всичко това с извънредно невисок разход на сила – LoRa разрешава батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, построена по тази технология, да бъде експлоатирана до 10 години.

В София мрежата е построена от VIVACOM в софтуерно партньорство с Nokia, предава кореспондент на БГНЕС.
 На фотографията: Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на VIVACOM На фотографията: Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на VIVACOM / БГНЕС
Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на VIVACOM, бе безапелационен, че „ умният ” град е град, който знае какво се случва в него, което е и главната разлика сред обвързваните и несвързаните градове. „ Компонентите на „ умния “ град са да знае какво се случва в него и да се трансформира, с цел да бъде по-удобно за жителите му. Градовете стават все по-големи и обитаеми заради демографски аргументи. Следват екологичният метод на живот и устойчивостта. „ Умен “ град е устойчива градска среда, взаимносвързани устройства, среда, която се трансформира въз основа на дейностите на жителите си, тъй че на тях да им бъде по-удобно “, акцентира основният изпълнителен шеф на VIVACOM.

LoRa разрешава мъдро паркиране, способ по какъв начин повече от нас да минаваме на зелена вълна, по какъв начин да имаме камери, които не просто снимат, а ръководят трафика, търсят нарушители, търсят изгубени и откраднати коли, сензори за качеството на въздуха и сигурност-видеонаблюдение.

„ Умен ” паркинг е датчик под всяко паркомясто, който праща информация към централизирана система, която ви споделя на вашия телефон къде има места, тя ви води и паркирате, където желаете.

„ Друг образец е надзор на качеството на въздуха - има няколко станции като данните се дават след месец, което не оказва помощ изключително. Сега може да се сложат повече сензори, с цел да знаем какво е качеството на въздуха и отново посредством централизирана система през телефоните може да знаем какво е качеството на въздуха във всеки един миг. По този метод от общината ще може да откри къде и от къде е тръгнало обещано замърсяване, ще знае и какви ограничения да вземе, с цел да го предотврати ”, съобщи Атанас Добрев.

Наблюдение на водни басейни и язовири е друга алтернатива. Според Добрев проблематиката на водните басейни е, че в общия случай там, където има доста вода няма датчици, тъй като няма ток. Но, със система, като тази, чиято батерия може да има валидност 10 години, това е допустимо. Може да се постави на язовир или мост, с цел да може в действително време да дава централизирано информацията. Истинският въпрос е, че без наблюдаване в никакъв случай няма да се оправим с наводненията, безапелационен бе той.

Освен всичко друго, става известно, че и контейнерите за отпадък също могат да бъдат умни. „ Двата казуса с тях е, че като са цялостни не ги изпразват, а като са празни, ги изпразват, тъй като се работи по график и никой не знае каква е действителната обстановка с дадения резервоар. Възможно е да се постави датчик на контейнера, с помощта, на който камионът да знае по кое време да изпразни препълнения резервоар “, изясни Добрев.

Дистанционно отчитане на парно, вода, газ, също е допустимо. По този метод всеки ще може да гледа и в действително време каква е потреблението му.

Друго проявяване на LoRa е обвързвано с уличните лампи, които могат да бъдат със датчици по този начин, в случай че има придвижване на хора - лампите ще работят, в случай че ли не, няма да работят.

„ Основен фокус е по какъв начин да използваме актуалните технологии, с цел да създадем града ни по-добро място за живеене и по какъв начин София да стане не просто „ интелигентен “, а благополучен град “, заключи Атанас Добрев.
 На фотографията: Радослав Златков, основен механически шеф във VIVACOM На фотографията: Радослав Златков, основен механически шеф във VIVACOM / БГНЕС
От своя страна Радослав Златков, основен механически шеф във VIVACOM, бе безапелационен, че няма потребност да се съпоставяме с други градове и страни, тъй като сме на едно от водещите места в света, доста преди други огромни страни. „ Това не е инцидентно, създали сме го – ние българите и българските телекомоператори са едни от най-качествените в света. Покритието, което ще изградим до края на годината е 99% от популацията и 83% от територията на страната. Ние като максимален оператор знаем по какъв начин се вършат мрежи, можем да ги вършим бързо и качествено “, акцентира Златков.

Той уточни, че VIVACOM има опция да построи разнообразни мрежи в България и една от тях е LoRa. Тя, съобщи Златков, е подобаваща за сензори, които са с дълъг живот на батериите, не се обслужват и са подобаващи за потребление в разнообразни сфери-било за премерване на електричеството, ползване на вода, сензори за порти, сензори по облеклата на хората, децата ни, с цел да следим къде са сега.

„ Това става все по-популярна технология и е построена в над 100 страни по света и над 350 града. Покритието на LoRa в София е 99,7% навън и почти 93% вътре в постройките. Това е наличната мрежа, която ще може да се употребява за интернет на обвързваните неща “, сподели още техническият шеф.

Ако погледнете, който и да е град по света, той има идентични проблеми, които би трябвало да реши, счита Марк Жадул, Senior Vice President & Global Strategic Marketing Director, NOKIA.
 На фотографията: Марк Жадул, Senior Vice President & Global Strategic Marketing Director, NOKIA На фотографията: Марк Жадул, Senior Vice President & Global Strategic Marketing Director, NOKIA / БГНЕС
„ В София 33% от популацията е над 50-годишно, имате проблеми и с трафика и елементарният пътуващ жител прекарва 29% повече от времето си, пътувайки от и за работа. София е в топ 50 на градове с отчасти замърсяване. Проблемите са свързани с демографията, урбанизацията, околната среда. Ако включим всичко под общ знаменател може да кажем, че градовете са изправени пред цифрова смяна “, изясни Жадул.

Според него „ умният “ град може да се изправи пред тези провокации. За да бъде един град „ интелигентен “ са нужни - широколентова конструкция, която да оказва помощ да се случват всички неща, като wi fi. Друго нужно нещо са интернетът на нещата, което съставлява датчици, мрежи. Нужни са устройства и най-важното - тяхната съгласуваност. С всичко това се събират доста данни, които би трябвало да бъдат оценени, затова е нужна система, посредством която те да се обработват.

„ Градът може да бъде тъкмо толкоз „ интелигентен “, колкото своите жители. Той би трябвало да влага в обучение и нови приложения, които да направи използвани за жителите. За да стане градът „ интелигентен “ е нужно да има инфраструктура, хора, които събират и проучват данните и най-много самият град би трябвало да поддържа всичко това “, сподели още Жадул. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР