Умна кофа за боклук, сензорна станция за дистанционно земеделие, лицево

...
Умна кофа за боклук, сензорна станция за дистанционно земеделие, лицево
Коментари Харесай

"Виваком" представи умна кофа за боклук и сензорна станция за дистанционно земеделие

Умна кофа за отпадък, сензорна станция за отдалечено земеделие, лицево различаване на клиенти в магазините и независимо отчитане на водомерите и електромерите. Това са единствено част от новаторските решения, които българският телеком " Виваком " показа през днешния ден в София. Те бяха показани в новаторската лаборатория на компанията за тестване на нововъведения в действителна среда.

В пространството, наречено Vivacom Tech Hall, ще се създават планове, които да са в интерес на бизнеса и жителите. Новият хай-тек център евентуално ще бъде и първото място в София, където ще бъде пусната 5G мрежата на компанията, като това се чака да стане следващата година. Главният механически шеф на " Виваком " Радослав Златков изясни, че телекомът ще даде достъп до тези технологии на разнообразни start-up компании, бизнесмени, бизнес сътрудници или научни екипи, разработващи смарт решения, с цел да ги тестват в действителна среда.

Умно паркиране

Приложение за мъдро паркиране ще оказва помощ на водачите да намират бързо свободни места, където да оставят колите си. Чрез сложени на земята сензори в действително време може да се наблюдава има ли паркирана кола на това място. Когато устройството регистрира, че над него има автомобил, в приложението мястото се маркира в алено. В зелено пък са всички свободни паркоместа.


© "Виваком "

Всеки един сензор съставлява херметично затворена кутия с батерия, чийто живот е над 7 години. Това обезпечава резистентност, лесна поддръжка и употреба. Благодарение на профилиран програмен продукт системата сплотява информацията от всички датчици. Тя разполага с потребителски и с управнически равнища на достъп. Системата следи в действително време броя на свободните и заетите паркоместа. Аларми предизвестяват при надхвърляне на разрешено/платено време за паркиране.

Такъв пилотен план към този момент работи в част от " синята зона " в Бургас.

Умни водомер и електромер

" Виваком " е създала и интелигентен водомер и електромер. Водомерът регистрира отдалечено цената на измереното количество студена вода, в това число и със задна дата. Умният електромер съставлява електромерна система с отдалечено четене и ръководство. Тя регистрира настоящите стойности на употребяваната електрическа енергия по дневна и нощна цена. Освен това регистрира и настоящото положение на зареждането към клиента.


© "Виваком "

Умният електромер ръководи зареждането на крайния клиент, като може да включи или изключи цялата мрежа в дома на потребителя. Устройството ще може да демонстрира и в случай че има повишено ползване на електрическа енергия, като това е превантивна мярка против кражбата на ток.

Нежелани клиенти в магазина

Видеонаблюдението продължава да е една от най-развитите услуги на " Виваком ". Компанията показа собствен модул за лицево различаване. Всяка направена фотография се съпоставя със фотосите в базата данни и автоматизирано разпознава хора посредством обзор на фотоси за подобие.


© "Виваком "

Умното приложение брои и проучва човекопотока в постройката, държанието на посетителите, разпознава и съпоставя регистрационни номера на коли в действително време. Основното му приложение може да бъде в магазини, където по-лесно ще се хващат крадци. Освен това в комерсиалните площи могат да се разположат и камери, които демонстрират в кои елементи се струпват най-вече клиенти и по този метод личният състав на магазина може да откри кои артикули са най-продавани в действително време.

Умна кофа за отпадък

Интелигентно решение за събиране на отпадъците е измежду най-любопитните оферти на " Виваком ". То включва непрестанно наблюдаване на контейнерите посредством датчик, който ще следи количеството боклуци в тях, както и дали в кофата е избухнал пожар или е преместена на друго място.

Сензорът е инсталиран в контейнерите за разделно събиране на боклуци. Разполага със особено създадено приложение за събиране на отпадъците за водачите в камионите и мобилно приложение за жителите. Подобен датчик може да се постави даже и в дребните кофи за отпадък, които се употребяват по спирките на градския превоз.


© "Виваком "

Датчиците са създадени особено за индустриални условия и са устойчиви на климатични условия. Животът на батерията им е до осем години. Чрез тях се усъвършенстват разноските и се усъвършенства ръководството на " повдиганията ", превозването, депонирането, планирането на маршрутите на камионите. Спестените разноски са в границите на от 15 до 30%. В момента сходна система е конфигурирана в столичния кв. " Надежда ".

Сензорна станция за отдалечено земеделие

В взаимен план с " Нокиа " за мъдро селско стопанство " Виваком " сътвори сензорна станция, която събира и обработва големи количества информация от обработваемите масиви. С помощта на свързани сензорни станции, всяка от които с 11 датчика, се мерят с огромна акуратност киселинност, температура, атмосферно налягане, мощ и посока напразно, количество превалявания и различаване на вредители.


© "Виваком "

Системата разполага със датчици, вградени в дрон, както и в почвата, които мерят влага, температура, соленост. Събраната информация се натрупва в самообучаваща се база данни, съдържаща исторически данни и добавените в действително време показания от датчиците, след което се обработва, проучва и се употребява за основаването на модели за предсказание и ранно обявяване на проблеми и провокации, свързани със засушаване, болести, потребност от фертилизация и така нататък

На база на разбора на информацията платформата дава рекомендации за дейности от страна на оператора или сама подхваща такива, да вземем за пример активиране на иригационната система, смяна на настройките за дълбочина на засяване, задаване на характерни координати за автоматизирани комбайни на слаби площи в масива и така нататък

Мониторинг на качеството на въздуха

" Виваком " показа още и система за мониторинг на качеството на въздуха. Тя дава измервания на основни параметри за оценка на качеството на въздуха. Сред тях са равнище на въглероден окис, на фини прахови частици, мокрота на въздуха и атмосферно налягане.

Тя разполага с онлайн платформа за визуализация на измерванията, която включва табло за бърз преглед на качеството на въздуха. Дава опция за надграждане с модели за прогнозиране и разбор на качеството на въздуха за интервал от 24 до 48 часа.

Системата може да се употребява в индустриални и градски условия, където се изискват точни измервания, здрава и надеждна структура, устойчивост при рискови метеорологични условия, лесна поддръжка, надеждност на връзката и самостоятелна работа (до 10 дни без външно електрозахранване).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР