Умишленото заразяване на хора с коронавируса, за да се провери

...
Умишленото заразяване на хора с коронавируса, за да се провери
Коментари Харесай

Обсъжда се ускоряване на ваксината чрез умишлено заразяване на доброволци

Умишленото заразяване на хора с ковид, с цел да се ревизира успеваемостта на евентуалната ваксина, е спорна концепция, само че някои учени настояват, че рискът от сходни тествания си коства, с цел да се форсира създаването на такава ваксина. Това написа във вторник вестник " Уолстрийт джърнал “.

Обикновено имунизациите не се изпитват по този метод. Най-често откривателите следят хиляди хора, част от които получават ваксина, а друга част получават плацебо. След това учените чакат да видят дали някой от тях ще се болести в хода на естествения си живот. Това е по-бавен развой, който обаче крие по-малко опасности, в сравнение с преднамереното заразяване на доброволци, откакто те към този момент са получили имунизацията.

Сега обаче някои учени споделят, че си коства да се поеме този риск, в случай че това ще разреши да се форсира създаването на ваксина против новия ковид. Неотдавна три групи специалисти в региона на опазването на здравето разгласиха публикация в поддръжка на тази концепция. А Световната здравна организация предходната седмица разгласява документ, в който са изложени критериите за „ етическа толерантност “, свързани с тестванията върху хора инфектирани съзнателно с вируса, написа вестникът.

Разработкатаа на ваксини нормално лишава десетилетия, само че специалистите търсят способи да съкратят целия развой за основаване на ваксина против новия ковид до 12-18 месеца. Няма гаранции, че те ще съумеят. Освен това не е ясно до каква степен тестванията посредством съзнателно заразяване могат да ускорят този график. По думите на някои учени, самите тествания могат да лишават два месеца, само че основаването на версия на вируса за заразяване на хора, което е най-важната част при сходни тествания, най-вероятно би лишило не по-малко от 6 месеца.

Длъжни сме да търсим пътища, които не са типични за основаването на ваксини, акцентира Стенли Плоткин – почетен професор по педиатрия в Университета на Пенсилвания и специалист по имунизациите. Именно той при започване на месеца в съавторство с други учени написа публикация в списание Vaccine в поддръжка на тестванията с хора, които са съзнателно инфектирани. По ногевоти думи, в случай че по пътя не възникне проблем, би било рационално да се надяваме, че тестванията със инфектирани хора биха могли да се проведат след 4 месеца. Доктор Плоткин отбелязва, че най-близката цел не е основаване на ваксина за необятна приложимост, а ускорено одобряване на ваксина за екстренна приложимост във високорискови групи. Експертите са съгласни, че даже и да се употребява методът на умишленото заразяване, в края на краищата въпреки всичко ще е належащо да се извършат и по-широки тествания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР