Умерените консуматори на алкохол са с по-малък риск от сенилна

...
Умерените консуматори на алкохол са с по-малък риск от сенилна
Коментари Харесай

Умерените пиячи са с по-малък риск от деменция в сравнение с въздържателите

Умерените потребители на алкохол са с по-малък риск от сенилна деменция спрямо въздържателите, сочат резултатите от изследване, представени от Франс прес.

Изследването е обхванало 9087 английски чиновници, родени сред 1930 година и 1950 година За тези, които декларирали, че не са близвали алкохол, рискът от сенилна деменция бил с 47 на 100 по-висок, в сравнение с за участниците, които консумирали алкохол в препоръчваните граници - 1-14 алкохолни единици седмично. Участниците, чиято приложимост на алкохол надхвърляла препоръчваните граници, били с още по-голям риск от въпросната загуба на когнитивните качества.

Изследването обаче не е открило причинно-следствена връзка. "Получените резултати не би трябвало да окуражат въздържателите да стартират да пият алкохол ", съобщи ръководителката на проучването Северин Сабиа от френския Национален институт за опазване на здравето и медицински проучвания.

Учените означават, че британците, които употребяват умерени количества алкохол, пият най-много вино, а тези, които изпиват огромни количества алкохол, са фенове на бирата.

От деменция са наранени 5-8 % от хората над 60-годишна възраст в света, т.е. към 50 милиона души, съгласно данни на Световната здравна организация.

Резултатите от проучването са оповестени в "Бритиш медикъл джърнъл ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР