Умерен оптимизъм, запазване на добрите темпове на предлагане от първата

...
Умерен оптимизъм, запазване на добрите темпове на предлагане от първата
Коментари Харесай

Пазарът на офис площи: Умерен оптимизъм

Умерен оптимизъм, опазване на положителните темпове на предложение от първата половина на 2021 година и доза нерешителност за идващите месеци - по този начин най-общо наподобява офис пазарът към края на деветмесечието. След първичния потрес, който пандемията нанесе на бизнеса като цяло и на строителните бизнесмени в частност, последователното възобновяване на икономическата интензивност донесе глътка успокоение и за едните, и за другите. В резултат предлагането на нови площи означи растеж, само че най-малко за момента той изпреварва темповете на усвояването им.

Донякъде спирачка за ентусиазма на вложителите е и фактът, че значително фактор за интензивността измежду наемателите са изтичащите им контракти. А към момента относително несигурната среда рефлектира и в отлив на част от вложителите в офис площи, което в идващите години може да докара и до дефицит в някои региони, предизвестяват от бранша.
Повече предложение
През третото тримесечие на 2021 година на пазара са излезли към 40 хиляди кв.м нови офис площи, пресмятат от консултантската компания Cushman&Wakefield Forton. Така за първите девет месеца размерът доближава към 143 хиляди кв.м, до момента в който за цялата 2020 година са били към 90 хиляди кв.м, отбелязва Йордан Кръстев, управител " Офис площи " в сдружението. Той обръща внимание, че през 2020 година при много планове вложителите съзнателно са забавили въвеждането в употреба на постройките, което също рефлектира върху динамичността на пазара през тази година.

По данни на консултантите за бизнес парцели Avalant за тримесечието въведените в употреба площи са 39 500 кв.м, от които единствено към 2000 кв.м са за лично прилагане. По техни калкулации в интервала юли - септември свободните площи в София са нарастнали с 33 хиляди кв.м, само че чистото асимилиране е едвам 6500 кв.м, което от своя страна води до следващо повишение на каузи на свободните площи - до към този момент 20.25%. " Този индикатор е стряскащ на пръв взор, само че в случай че погледнем от близко, се вижда мощна диференциация в другите региони на града. Примерно в " Лозенец " и централната градска част процентът свободни площи е надлежно 11.7% и 12.5%, до момента в който в региона на " Цариградско шосе " равнищата на този индикатор са доста над междинните за пазара ", прецизира Христо Андонов, сътрудник и ръководещ шеф в Avalant.
Реклама В търсене на по-добри офиси
От C&W Forton регистрират към 38 хиляди кв.м усвоени през третото тримесечие площи, като включително включват и договорката на софтуерната компания SAP, която при започване на октомври заяви, че е придобила новопостроения Park Lane Office Center в кв. " Хладилника ". От компанията пресмятат каузи на незаетите площи към края на деветмесечието на към 15%, като следят дребен брой нови контракти и по-значителна интензивност по линия на преподписвания и релокации.

В тази посока са и изводите и консултантската компания Avison Young. По думите на изпълнителния шеф Антон Славчев, като се има поради, че междинният период на наемните контракти е 5 години, а 2016 година е била относително слаба, не е изненадващо, че сега интензивността и при предоговарянията не е задоволителна, с цел да компенсира нарасналото предложение. " Сделките тази година са по-скоро на компании, които излизат от клас Б здания ", разяснява той в границите на полемика на конференцията за недвижими парцели BalREc, проведена от " Градът медиа груп ".

В отчета си за развиването на офис пазара в София през първото полугодие на 2021 година от интернационалната компания Jones Lang LaSalle (JLL) също регистрират, че от началото на годината се следи последователно възобновяване, подкрепено от растящия интерес на наемателите към релокация от по-стари здания, към по-нови пространства с по-добри механически характерности.

Йордан Кръстев пък цитира данни от изследване на Cushman&Wakefield измежду основни наематели на офис площи в София с общо над 32 хиляди чиновници, съгласно което към септември при над половината от фирмите (58%) по-малко от една трета от чиновниците работят в офиса, а при други 12% цялата работна мощ е в режим home office. Така, макар че 60% от IT&BPO фирмите наемат интензивно хора, 68% от наемателите не имат намерение да трансформират размера на офис площите си.
Реклама Стабилни наеми
На този декор от пазара регистрират опазване на междинните равнища, при които се подписват новите наемни контракти.

" Средните офертни равнища остават постоянни ", показва Христо Андонов от Avalant. От компанията допълват, че в някои региони се следи нищожно намаляване или покачване на наемите в границите на 0.5-1%.

" Въпреки всички полемики за напън върху цените те си остават много постоянни ", регистрира и Йордан Кръстев от С&W Forton, като въпреки всичко отбелязва, че при договаряния биха могли да се реализиран отстъпки. Така междинните наемни равнища при клас А постройките остават от порядъка на 12-14 евро/кв.м до 15 евро/кв.м за площи в центъра. Доходността също остава без основна динамичност - към 7.5%, колкото беше и през второто тримесечие, пресмятат от C&W Forton.
По-малко планове
Разминаването в темповете на предложение и асимилиране, съчетано със запазващата се неустановеност в подтекста на коронавирус рецесията и растящите цени на строителството, водят и до прочут отлив на вложители от офис пазара, предизвестяват представителите на бранша.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Свят 3 Свят 1 Право 2 Градове 3 Свят 1 Право 2 Здравеопазване 3 Технологии Реклама
" През 2023-2024 година ще следим дефицит на премиум офиси ", предвижда по време на конференцията BalREc изпълнителният шеф на " Райфайзен пропърти мениджмънт България " Адина Уелш. На сходно мнение е и Антон Славчев, чиито упования са за " повече свободни площи в близко бъдеще и в това време след две години противоположната наклонност ".

В отчета си от JLL показват, че през второто полугодие се чака да бъдат приключени към 130 хиляди кв.м офис площи в София, а за 2022 година са планувани 135 хиляди кв.м. В по-голямата си част интензивността е съсредоточена в " Хладилника " и по " Цариградско шосе ". От компанията означават и обстоятелството, че през първото полугодие няма стартират огромен офис план.

Такъв регистрират през третото тримесечие от Avalant - офис постройка със 17 хиляди кв.м в центъра на столицата (на мястото на бившето чешко посолство - бел. ред.), с което по техни калкулации площите в развой на интензивно строителство към този момент са 237 700 кв.м. От тях до края на годината се чака позволение за прилагане да получат 30 400 кв.м, от които за 22% към този момент има подписани контракти за наем. А за идващите две години се планува да бъдат пуснати в употреба надлежно 94 500 кв.м и 92 800 кв.м, от които надлежно за 5% и 9% към този момент има подписани контракти за наем.

Данните на C&W Forton са за 204 606 кв.м площи в градеж към третото тримесечие на 2021 година, планувани за довеждане докрай до края на 2023 година За съпоставяне - година по-рано размерът е бил 387 359 кв.м. " Ако отнеме известно време на вложителите да се завърнат към офисните площи, то на някои пазари в някои райони е евентуално да има дефицит на офис площи ", предвижда и Йордан Кръстев.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР