Умеем ли да използваме слушалките по безопасен за слуха ни

...
Умеем ли да използваме слушалките по безопасен за слуха ни
Коментари Харесай

Как безопасно да използваме слушалките в ерата на смартфоните

Умеем ли да използваме слушалките по безвреден за слуха ни метод? Каква би трябвало да е силата на звука от тях и продължителността на слушането, с цел да не увредим слуха си? Какви са преимуществата и минусите на обособените типове слушалки? Отговори на тези въпроси потърси репортерът Андрей Борисов, който беседва с УНГ-специалиста проф. доктор Стефан Лолов.

Както при всички нездравословни въздействия, по този начин и при използването на слушалки, строго избрана граница няма, само че има основани нормативи, изясни проф.Стефан Лолов:

" Приблизително 80 децибела се счита за една релативно безвредна граница, което за параленост може да кажем, че е шумът, който има на едно приблизително натоварено кръстовище. Безопасно време, безвредна граница няма, само че за приложимост на слушалки в последно време е известно правилото 60/60, което значи, че в случай че слушалките се пускат на към 60% от усилването, за което е предопределен уредът, и се слушат по-малко от 60 минути дневно освен това увеличаване, би трябвало да нямат негативен резултат върху нашия слух. "

Според доктор Лолов функционалността на положителните слушалки е не толкоз да възпроизвеждат мощно и качествено звука, едвам ни изолират добре от заобикалящата среда. Той разказва 4 съществени типа слушалки. Първите са околоушни:

" Големи слушалки, които обгръщат добре нашето ухо. Много постоянно са доста комфортни, тъй като не деформират ушната мида и предават доста добре ниските честоти. Следващите доста постоянно употребявани слушалки са върхуушните. Те притискат отвякъде ушната мида. "

При вътреушните слушалки, станали изключително известни при последните години като earbuds, има подъл миг, споделя проф. Лолов:

" И то е, че при едни хора влизат малко по-навътре в канала на ухото, при други малко по-навънка. Малко по-навътре поставената слушалка има по-изразен негативен резултат върху нашето ухо. Голям плюс при тях е, че се закрепват крепко за ухото. От друга страна обаче чисто механично, при някои хора нервират канала на ухото и основават чувство за дискомфорт. "

Четвъртият вид слушалки, са слушалките по костен път. Те се опират до костта и предават вибрациите непосредствено на вътрешното ухо и слуховия нерв.

" Смята се, че Бетовен по този начин е чувал, когато е изгубил своя слух. Захапвал е конец, който е бил закачен за пианото и по този метод, по костен път, е долавял вибрациите на пианото ", добави проф. Лолов.

При слушалките съществува разделяне и в замисимост от електрониката им. Слушалките с интензивно шумопотискане с изключение на източник на тон, имат и правоприемник на тон - микрофон. Те сами генерират тон, противоположен на шума. По този метод слушалките интензивно потискат близките шумове, ние можем без да усилваме източника на тон, да потиснем околния звук, което е най-полезното, изясни проф. Лалов.

Проблемите, които може да сътвори използването на слушалки са два вида. Първият е обвързван с чисто механичното раздразнение на външното ухо.

" Околоушните слушалки в горещо време водят до запарване на канала на ухото. Вътреушните слушалки, с изключение на, че запарват канала на ухото, основават една топла влажна камера, която може да докара до повърхностна зараза на канала на ухото. Това са преходни положения, които се лекуват елементарно. "

Истинският проблем обаче при използването на слушалки е рискът от увреждане на вътрешното ухо и слуховия нерв. А това са неща, които актуалната медицина към момента не лекува, добави проф. Лалов.

Подробности чуйте от звуковия файл.  
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР